Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα νερά της Μεσσηνίας – Ποιες περιοχές έχουν προβλήματα

Στοιχεία για το υδατικό δυναμικό της Μεσσηνίας παρουσιάστηκαν την Κυριακή το πρωί σε ημερίδα στην Καλαμάτα, την οποία διοργάνωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ιάκωβος Γκανούλης, ο πρώην διευθυντής του Υδρεογεωλογικού Τμήματος του ΙΓΜΕ, Παναγιώτης Σαμπατακάκης, ο υδρεογεολόγος, Βασίλης Περλελός και η Γεωλόγος, κα Μιχαλοπούλου.

messiniapress-nero2

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησαν και οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Κατρούγκαλος, Πέτρος Κωνσταντινέας και Παναγιώτα Κοζομπόλη) γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτων του Νομού. 

messiniapress-nero1

messiniapress-nero3

messiniapress-nero4

Τα νερά της Μεσσηνίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του υδατικού δυναμικού της Μεσσηνίας εντοπίζονται σε 4 περιοχές. Η πρώτη αφορά στο υδατικό σύστημα του Παμίσου, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι σε κακή ποσοτική και ποιοτική κατάσταση. Προβλήματα, επίσης εντοπίζονται και στο υδατικό σύστημα των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, καθώς το υδατικό δυναμικό είναι σε κακή ποιοτική κατάσταση.

messiniapress-ner1

Επίσης, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο υδατικό δυναμικό της Δυτικής Μάνης (Δυτικός Ταΰγετος) και στην περιοχή του Κυνηγού του δήμου Πύλου – Νέστορος, καθώς έχουν εντοπιστεί ζητήματα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδατικού δυναμικού.

Πρόβλημα στην αγροτική άρδευση

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αφορούν την γεωργική άρδευση στο Νομό. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να γίνει μείωση και εξορθολογισμός του νερού που κατευθύνεται προς γεωργική χρήση, καθώς υπολογίζεται ότι από τα 169.000.000 κυβικά μέτρα απολήψεων ανά έτος από την λεκάνη απορροής του Πάμισου – Νέδοντος – Νέδας, τα 140.000.000 κυβικά προορίζονται για άρδευση.

messiniapress-ner4

Η ανάγκη για μείωση και εξορθολογισμό των υδάτων που έχουν γεωργική χρήση έρχεται να επιτείνει την ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Νομού, ο οποίος είδε τη φετινή αγροτική παραγωγή βασικών προϊόντων (ελαιόλαδο, σύκα) να πλήττεται από την ανομβρία. Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών (όλο και πιο συχνές περίοδοι ανομβρίας στο Νομό) σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι απαιτείται μείωση του υδατικού δυναμικού άρδευσης μετατρέπει το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των υδάτων της Μεσσηνίας σε πρώτιστης σημασίας θέμα για το Νομό και τον αγροτικό κόσμο του. Προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως σημείωσε ο κ. Γκανούλης, τις επόμενες μέρες προχωρά στην υπογραφή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, τα οποία θα αποτελέσουν τον “οδικό χάρτη” των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν. 

messiniapress-ner2

messiniapress-ner3

*Την ημερίδα διοργάνωσαν: ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Πελοπόννησος Πρώτα, Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία, Πελοποννησιακή Ενωση και Πελοποννησιακή Οικολογία.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλέξης Χαρίτσης: “Επενδύσεις άνω των 20 δισ ευρώ από τις συμφωνίες με την ΕΤεπ”

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαμόγελα μετά από καιρό: O Ολυμπιακός 91-62 το Λαύριο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασιλόπουλος για τις καταγγελίες εναντίον αντιδημάρχου: Δεν υπήρξε χειροδικία, αλλά απρεπής συμπεριφορά και γι’ αυτό πήρα τις ανάλογες αποφάσεις

Στο ζήτημα των καταγγελιών των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικά με χειροδικία αντιδημάρχου σε υπάλληλο του Δήμου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας,

Καταγγελία Τζαμουράνη για χειροδικία αντιδημάρχου εναντίον υπαλλήλου του δήμου Καλαμάτας – «Η αντιπολίτευση υιοθετεί φήμες και εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα» απαντά ο Θ. Βασιλόπουλος

Για χειροδικία αντιδημάρχου κατά προϊσταμένου της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Οχημάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΔΣ

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: «Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Καθαριότητας πρόεβει σε απαράδεκτη ενέργεια βίας εναντίον προϊσταμένου εντός του χώρου των συνεργείων του Δήμου»

Με αφορμή τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων του δήμου Καλαμάτας η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει αντιδήμαρχο για

Δείτε επίσης