Πρόταση Κωνσταντινέα σε Παππά για έδρα του Διαστημικού Οργανισμού στη Μεσσηνία

20 Δεκεμβρίου 2017

Τη Μεσσηνία πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ως έδρα της νοτίου Ελλάδος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Σύγκρουση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και αιχμές για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τη δημιουργία δύο διοικήσεων, νοτίου και βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της ίδρυσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, πρότεινε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας. Ο κ. Κωνσταντινέας ζήτησε, από τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά, να εξεταστεί ως έδρα της διοίκησης νοτίου Ελλάδος η Καλαμάτα ή η Μεσσήνη, καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η έδρα της νοτίου Ελλάδος να έχει ως θεματολογία τη γεωργία, τη διάχυση των εφαρμογών της αεροδιαστημικής στο ευρύτερο κοινό, και την άμυνα. Η πρόταση Κωνσταντινέα και το αν θα υλοποιηθεί δεν έχει ακόμα απαντηθεί, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο Μεσσήνιος βουλευτής με την πρότασή του άνοιξε και πάλι το διάλογο για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Η πρόταση που έγινε κωμωδία επί Σαμαρά 

Ουσιαστικά ο κ. Κωνσταντινέας επανέφερε στο προσκήνιο μια παλιότερη πρόταση, η οποία είχε τεθεί και από την περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από επιστήμονες στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, ποτέ δεν αντιμετώπισε το συγκεκριμένο σχέδιο με τη δέουσα σοβαρότητα και τελικά επικράτησε η φαιδρότητα! Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί κατάντησε να είναι “διαστημική πύλη για ταξίδια στο διάστημα από την Καλαμάτα”! Έτσι, μέσα στη γραφικότητα χάθηκε το ουσιαστικό διακύβευμα που έχει να κάνει με την προσέλκυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και δυναμικού επιστημονικού προσωπικού. Χάθηκε μια ευκαιρία, που θα αποτελούσε εφαλτήριο για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας και γενικά της Μεσσηνίας.

Η πρόταση Κωνσταντινέα

messiniapress-petros

Η πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, για δημιουργία έδρας νοτίου Ελλάδος του Διαστημικού Οργανισμού στη Μεσσηνία, εδράζεται στις πιο κάτω προϋποθέσεις, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του: 

Στη μοναδική στρατηγική τοποθεσία της περιοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρέχει τις κτιριακές υποδομές. Στη δραστηριοποίηση στην Πελοπόννησο προγραμμάτων ΑΕΙ με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιο Πατρών). Στην εγγύτητα της Καλαμάτας με την Αθήνα. Στη γρήγορη πρόσβαση και άμεση διασύνδεση της περιοχής με την διεθνή κοινότητα, μέσω του διεθνούς αερολιμένα της Καλαμάτας, του αυτοκινητόδρομου και του λιμανιού της.  Στη διττή λειτουργία του αεροδρομίου στην Καλαμάτας με πολιτικό και στρατιωτικό χαρακτήρα ταυτόχρονα. 

Βολές στη Νέα Δημοκρατία

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κωνσταντινέα επικράτησε ένταση όταν ο βουλευτής Μεσσηνία χαρακτήρισε βουλευτές της αντιπολίτευσης “άσχετους”, αλλά και όταν άφησε αιχμές για συμφέροντα που δεν ήθελαν την ανάπτυξη της διαστημικής έρευνας στην Ελλάδα. “Μικροκομματικά στεγανά της ΝΔ έβαλαν στο συρτάρι τον Φάκελο που λέγεται Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινέας και προσέθεσε: “Ο λόγος που είχατε το φάκελο κλειδαμπαρωμένο στα συρτάρια σας, ίσως, να σχετίζεται με τυχόν παρεμβολές που σας έβαζε ο γνωστός εξωγήινος του Υμηττού! Τι να πω… Πάντα καλοπροαίρετες σκέψεις θέλω να κάνω! Δεν θέλω να πιστέψω σε ύποπτες χρηματοδοτήσεις μελετών και εργολαβιών”.

Το video της ομιλίας του Πέτρου Κωνσταντινέα στη Βουλή εδώ

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Εκκωφαντική” διαμαρτυρία για τον θάνατο της 23χρονης Βασιλικής (φωτο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διαστημικός Οργανισμός: Ικανοποίηση Τατούλη για τις πρωτοβουλίες Παππά και Κωνσταντινέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συναγερμός» στο ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας προκαλεί πιθανή εκλογή νέου αρχηγού: Οι υποστηρικτές Ανδρουλάκη – Χριστοδουλάκη και Δούκα – Η στάση των υποψήφιων βουλευτών

Μπορεί τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία να …αποφεύγουν να πάρουν δημόσια θέση, σχετικά με το ζήτημα ηγεσίας που έχει ανοίξει

Ανασχηματισμός: Σε …καραντίνα διαρκείας οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας – «Μουρμούρα» για τις επιλογές Μητσοτάκη

Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμειναν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (14/6)

Δείτε επίσης