“Κίτρινη κάρτα” για υποκρύπτουσα φορολογία στον προυπολογισμό του δήμου Καλαμάτας

/

Την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου Καλαμάτας ζητά η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου. Οι 4 αστερίσκοι και η υποκρύπτουσα φορολογία στα ανταποδοτικά τέλη. “Τυπικό το ζήτημα” λέει ο δήμος Καλαμάτας και προετοιμάζεται για προσαρμογή.

Με 4 παρατηρήσεις, στις οποίες ο δήμος Καλαμάτα καλείται να προσαρμοστεί, ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου τον προϋπολογισμό του Δήμου. Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη στην σχετική της απόφαση, αφού εκφράσει τις παρατηρήσεις της, ζητά “την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού”. Ουσιαστικά η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελεί “κίτρινη κάρτα” προς το Δήμο, ο οποίος τώρα καλείται να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές. 

Η υποκρύπτουσα φορολογία

Η πιο σημαντική παρατήρηση αφορά στα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς η Αποκεντρωμένη διαπιστώνει “υποκρύπτουσα φορολογία”. Συγκεκριμένα, στην τέταρτη παρατήρηση αναφέρει: “Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (τέλος ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας) και οι δαπάνες της υπηρεσίας (20) δεν έχουν υπολογιστεί με βάση την μεθοδολογία της περίπτωσης Β3 1 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. οικ.25595/28-07-2017 ΚΥΑ, για το οικ. έτος 2018. Παρατηρείται υπερεκτίμηση του ύψους δαπανών, χωρίς ειδική αιτιολόγηση, γεγονός που δηλώνει υποκρύπτουσα φορολογία. Ειδικότερα τα έσοδα δεν καλύπτουν τις δαπάνες της αντίστοιχης υπηρεσίας, κυρίως λόγω της αύξησης των λειτουργικών δαπανών”.

Τυπικό θέμα, λέει ο δήμος

Από την πλευρά του δήμου Καλαμάτας σημειώνεται ότι το ζήτημα που προέκυψε με τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών είναι τυπικό. Εξηγούν, δε, ότι οι δαπάνες εμφανίζονται υπερεκτιμημένες, ωστόσο, αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του έτους. 

Πάντως, ο δήμος Καλαμάτας, έτσι και αλλιώς, αναμένεται να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του στις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έξοδα και τα έσοδα, που αμφότερα ανέρχονται σε 64.374.014,99 ευρώ. Το αποθεματικό ανέρχεται σε 587.620,07 ευρώ. Ο Προϋπολογισμός, αφού εφαρμοσθούν και σχετικές παρατηρήσεις που συνοδεύουν την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου έτους και δίδει τη δυνατότητα απρόσκοπτων και χωρίς κενά πληρωμών εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας σε προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών, καθώς και σε αναδόχους έργων”. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Mε φόντο τα σκουπίδια της Πελοποννήσου: Νέος πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Στ. Αργειτάκος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με ηλιοφάνεια και 14 βαθμούς θερμοκρασία η τελευταία ημέρα του 2017 στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χωρίς προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Καλαμάτας – Συστάσεις για τον παγετό από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε ορεινές περιοχές του δήμου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, σε