Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Καλαμάτα 2018: Τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στην Καλαμάτα εντός του 2018. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε εμβληματικά σημεία της Καλαμάτας, για αναπλάσεις, για διεύρυνση του ποδηλατόδρομου, για νέα σχολικά κτίρια, νέες αθλητικές υποδομές, καθώς και για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. 

Η Ναυαρίνου και η πλατεία 23ης Μαρτίου

Κυρίαρχο έργο, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί εντός του 2018, είναι αυτό της ανάπλασης της οδό Ναυαρίνου. Πρόκειται για την πιο εμβληματική και σημαντική οδό της Καλαμάτας μετά την Αριστομένους και οι προγραμματισμένες αλλαγές θα αλλάξουν άρδην τη λειτουργία της πόλης. Οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε μονοδρόμηση της οδού από τη Φαρών έως την οδό Ακρίτα. Θα μικρύνει το οδόστρωμα και θα μεγαλώσει το βόρειο πεζοδρόμιο. Η λειτουργικότητα παραμένει ζητούμενο, καθώς θα φανεί στην πράξη εαν ο περιορισμός της κίνησης θα προσφέρει τα αναμενόμενα. Απώτερος στόχος είναι να φτάσουμε στην πεζοδρόμηση.

Δεύτερο σημαντικό έργο, που θα εξελιχθεί εντός του 2018, είναι η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας της 23ης Μαρτίου. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή θα είναι μεγάλου εύρους και θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Οι ποδηλατόδρομοι

Εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί το δίκτυο των ποδηλατόδρομων της Καλαμάτας. Στον κεντρικό θα προστεθεί αυτός που θα ξεκινάει από το πάρκινγκ και θα φτάνει μέχρι τη μαρίνα, κατά μήκος του ποταμού Νέδοντα. Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος θα συνδεθεί με τον κεντρικό περίπου στο ύψος των δικαστηρίων. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ποδηλατόδρομου μέχρι το νέο δημαρχείο, ενώ θα κατασκευαστεί και ο ποδηλατόδρομος που θα περνάει μπροστά από το λιμεναρχείο της Καλαμάτας.

Οι αναπλάσεις στο Κέντρο

Σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται και στο κέντρο της Καλαμάτας. Εντός του 2018 θα πεζοδρομηθεί η οδός Ιατροπούλου, από την οδό Νέδοντος έως την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού, καθώς και η οδός Σφακτηρίας. Παράλληλα, θα γίνει ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη και πεζοδρόμηση άλλων μικρών οδών, κάθετων του πεζόδρομου της Αριστομένους.

Σημαντική θα είναι η παρέμβαση και στην οδό Αναγνωσταρά, καθώς αναμένεται εντός του 2018 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για ένταξη της ανάπλασής της σε πρόγραμμα, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε. Προβλέπεται ανάπλαση της οδού και εξωραϊσμός των καταστημάτων με κρατική χρηματοδότηση. 

Το κτίριο «Ηλέκτρα»

Εντός του νέου έτους αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες που αφορούν την ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του κινηματογράφου «Ηλέκτρα». Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα δημιουργεί ένα σύγχρονο κινηματοθέατρο. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του κτιρίου υπάρχει η σκέψη της ενοικίασης σε ιδιώτη.

Σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις

Σημαντικές εξελίξεις εντός του 2018 αναμένεται να υπάρξουν και σε σχέση με τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο δήμος Καλαμάτας έχει καταθέσει φάκελο προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ για την κατασκευή, μεταξύ άλλων, νέου Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου και Γυμνασίου, καθώς και ενός δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου. Το σημαντικότερο έργο, ωστόσο, που έχει προταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι της κατασκευής νέου κλειστού και νέου κολυμβητηρίου. Το νέο κλειστό θα έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεις και το νέο κολυμβητήριο θα έχει πισίνα μήκους 25 μέτρων. Η δημοτική αρχή θέλει την κατασκευή των δύο υποδομών στον ίδιο χώρο και προτείνει έκταση ανατολικά της Τέντας, προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα ενιαίο αθλητικό πάρκο. Τέλος, εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση του πανιού της Τέντας, έργο το οποίο θα μετατρέψει το κλειστό σε ένα σύγχρονο γήπεδο.

Τα αντιπλημμυρικά

Αφήσαμε για το τέλος τα σημαντικότερα έργα, αυτά των αντιπλημμυρικών. Ο δήμος Καλαμάτας, έχοντας τη γενναία χρηματοδοτική στήριξη της κυβέρνησης, καθώς έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση 8.000.000 ευρώ, θα ολοκληρώσει 3 παρεμβάσεις, οι οποίες θωρακίζουν την Καλαμάτα από το Νέδοντα έως τη Θουρία. Παράλληλα, εντός του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό που θα καλύπτει το βόρειο τμήμα της Καλαμάτας, έως τα Αρφαρά. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται έργο – «μαμούθ», καθώς ο προϋπολογισμός του θα είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν και στο κέντρο της Καλαμάτας, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία εξασφάλισε πρόσφατα η κυβέρνηση, ανοίγουν το δρόμο για τη θωράκιση και του κέντρου της Καλαμάτας (οδός Κανάρη κλπ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ