Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι πιέσεις της CSU θέτουν νέα προσχώματα στις συνομιλίες με το SPD

Περικοπές των φόρων για τις επιχειρήσεις και περικοπές των επιδομάτων για τους αιτούντες άσυλο απαιτεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, αψηφώντας τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και προβάλλοντας θέσεις οι οποίες ενδέχεται να περιπλέξουν κι άλλο τις επικείμενες συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ελπίζει να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία πείθοντας το κεντροαριστερό SPD να ανανεώσει τον «μεγάλο συνασπισμό» που κυβέρνησε τη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μολονότι οι δύο παρατάξεις, τόσο οι συντηρητικοί όσο κι οι σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι διερευνητικές συνομιλίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν από την Κυριακή 7η Ιανουαρίου ως την Παρασκευή 12η Ιανουαρίου.
Το SPD, το οποίο αρχικά ήθελε να παραμείνει στην αντιπολίτευση, συμφώνησε να εξετάσει το ενδεχόμενο για την προάσπιση της πολιτικής σταθερότητας, αφού οι διερευνητικές συνομιλίες της Μέρκελ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα κατέρρευσαν τον Νοέμβριο. Ωστόσο τα στελέχη του SPD δεν υπόσχονται τίποτε.
Κείμενα θέσεων της CSU καθιστούν εκ των προτέρων σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, μολονότι η Μέρκελ και άλλοι δηλώνουν πως θέλουν μια ταχεία διαδικασία για τον σχηματισμό σταθερής νέας κυβέρνησης.

Πηγή:ΑΠΕ

Tags:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ