Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Σφίγγα» ο Αντώνης Σαμαράς για το Σκοπιανό – Σκληρό πόκερ στο εσωτερικό της ΝΔ

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για το θέμα των Σκοπίων. Σκληρό πόκερ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά έγινε 21 μέρες πριν, στις 17 Δεκεμβρίου του 2017, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Δύο μέρες μετά, στις 19 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, «άνοιξε» το Σκοπιανό αναφερόμενος στις εξελίξεις, αλλά και στις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος εντός του 2018. Έκτοτε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αρχηγοί και κορυφαία στελέχη των κομμάτων έχουν αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα. Όλοι έχουν μιλήσει πλην από έναν: Τον Αντώνη Σαμαρά.

Το …μήνυμα

Είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των εξελίξεων στο Σκοπιανό και, προφανώς, δεν περίμενε τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών για να αντιληφθεί ότι έρχονται εξελίξεις. Οι προσβάσεις του σε διπλωματικούς κύκλους είναι βέβαιο ότι του επιτρέπουν να έχει άμεση και έγκυρη γνώση για τα τεκταινόμενα. Άρα, ο Αντώνης Σαμαράς ήξερε εγκαίρως ότι το ζήτημα θα τεθεί στο δημόσιο διάλογο με ένταση. Όσοι τον γνωρίζουν σημειώνουν, μάλιστα, ότι η αναφορά του, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ στο διακύβευμα του «σύγχρονου πατριωτισμού», ήταν μια έμμεση αναφορά και στο Σκοπιανό. «Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός» έλεγε στις 17 Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς «δεν διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα».

Η σιωπή

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά του Αντ. Σαμαρά, η οποία κατόπιν των εξελίξεων μπορεί να φαντάζει ως μια έμμεση αναφορά στο Σκοπιανό, δεν αρκεί για να δώσει το στίγμα του πρώην Πρωθυπουργού για ένα εθνικό ζήτημα. Ο πρώην πρωθυπουργός, έχει επιλέξει το δρόμο της σιωπής και αυτό όχι γιατί δεν έχει να «πει» κάτι, αλλά γιατί θέλει να μιλήσει όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Μάλιστα, αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς όλες αυτές τις ημέρες έχει προκληθεί πολλές φορές, κυρίως από κυβερνητικά στελέχη, να τοποθετηθεί γίνεται αντιληπτό ότι ο δρόμος της σιωπής αποτελεί συνειδητή επιλογή του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Το παρασκήνιο στη ΝΔ

Όσοι γνωρίζουν καλά τη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν δύο πράγματα: Ότι η το Σκοπιανό είναι ένα θέμα, το οποίο τη διχάζει βαθιά την παράταξη και ότι η άποψη του Αντώνη Σαμαρά έχει βαρύνουσα σημασία. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σιωπή του πρώην Πρωθυπουργού συνδέεται με τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα του. Ο κ. Σαμαράς έχοντας «βεβαρυμένο» πολιτικό παρελθόν για το θέμα, καθώς αποτέλεσε το σημείο τριβής με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του, δεν θέλει, στην παρούσα φάση, να εμφανιστεί ως μέρος του εσωτερικού προβλήματος της ΝΔ. Με τον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκεται «παγιδευμένος» ανάμεσα στις παρακαταθήκες του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και στη ‘σκληρή γραμμή» πολλών βουλευτών της ΝΔ, κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφραστεί δημόσια και επίσημα, όταν ο ίδιος κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Αυτό,να τοποθετηθεί δημόσια δηλαδή ο κ. Σαμαράς για το Σκοπιανό, με τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το ζήτημα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Εκτός και αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να παίξει ρόλο στις εσωτερικές διεργασίες της ΝΔ αναλαμβάνοντας και στο σχετικό πολιτικό κόστος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ