Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αντίθετος σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Την πάγια αντίθεσή του στα συλλαλητήρια, ακόμα και για το Σκοπιανό, επανέλαβε σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. «Η εκκλησία πλήρωσε ακριβά τα συλλαλητήρια» σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Κατά των κινητοποιήσεων και των συλαλλητηρίων, ακόμα και για το ζήτημα των Σκοπίων, εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Ο κ. Χρυσόστομος μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» ανέφερε ότι η εκκλησία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθοδεύσεις και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι κατά των συλλαλητηρίων, θέση την οποία εκφράζει από το 2008. Μιλώντας για Ιεράρχες, οι οποίοι έχουν αναφέρει ότι θα συμμετείχαν σε συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει τις αποφάσεις του» συνυπολογίζοντας τα ζητήματα που τίθενται από το ποίμνιο κάθε περιοχής. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ολοκλήρωσε τις αναφορές του στα συλλαλητήρια σημειώνοντας ότι «η εκκλησία τα πλήρωσε» και ξεκαθάρισε ότι ίδιος δεν θα συμμετείχε σε μια τέτοια διαδικασία.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει η εκκλησία σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο Σκοπιανό δεν συνάδουν με τις θέσεις που έχει εκφράσει, όπως αυτές αποτυπώνονται στην απόφαση της Δ.Ι.Σ., απέφυγε να απαντήσει, δεδομένου ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα πρέπει να μελετηθούν τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στην όποια τελική απόφαση. 

Για τις θέσεις της εκκλησίας

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στον θόρυβο που έχει δημιουργήσει η παρέμβαση της εκκλησία στο Σκοπιανό και απάντησε σε όσους ταύτισαν τις θέσεις της με τη Χρυσή Αυγή. «Δεν μπορούμε κάθε φορά που εκφράζεται μια αντίθετη άποψη, κυρίως από την εκκλησία, να κολλάμε τη ρετσινιά ότι είναι “χρυσαυγίτες”, είναι φασίστες, είναι αντιτιθέμενοι. Στον τόπο αυτό υπάρχει ελευθερία. Ο κάθε θεσμός, προπαντός η εκκλησία, έχει δικαίωμα να εκφράζει την αγωνία του ποιμνίου της. Θα ήταν φασισμός εάν η εκκλησία προσπαθούσε να επιβάλει ένα συγκεκριμένο όνομα» ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος και προσέθεσε: “Η εκκλησία ομιλεί, αλλά δεν ομιλεί “a la carte”, όπως νομίζουν κάποιοι ότι πρέπει να ομιλεί». Επιπλέον, ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις της εκκλησίας δεν αποτελούν πολιτική παρέμβαση, αλλά έκφραση αγωνίας και τόνισε ότι το όνομα, που θα δοθεί στα Σκόπια, δεν πρέπει να ενθαρρύνει αλυτρωτικές διαθέσεις ούτε να πυροδοτεί ιστορικές αμφισβητήσεις. Παράλληλα, κατά τον κ. Χρυσόστομο κρίσιμα ζητήματα, σε σχέση με το Σκοπιανό, αποτελούν η ονομασία τη τοπικής εκκλησίας, η γλώσσα και η εθνικότητα που θα δοθεί στην περιοχή.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσήμανε ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, για το ζήτημα των Σκοπίων κινείται σε κλίμα συναίνεσης.

Το βίντεο της παρέμβασης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ