Σαμαράς για Σκοπιανό: Απαντήσεις με γρίφους την ώρα που “οργιάζει” το παρασκήνιο

/

Συνεχίζει να είναι …αινιγματικός ο Αντώνης Σαμαράς για το ζήτημα των Σκοπίων. “Προς το παρόν όλα καλά” το σχόλιό του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Το παρασκήνιο και η επίθεση από τον Πάνο Καμμένο.

Με μια αινιγματική δήλωση απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς σε ερώτηση που του έγινε σήμερα για το χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσαλοννίκης. Ο πρώην Πρωθυπουργός προσερχόμενος σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής, ερωτηθείς “ποιο ήταν το μήνυμα του χθεσινού συλλαλητηρίου” απάντησε “Όλα καλά, προς το παρόν όλα καλά”, συνοδεύοντας την απάντησή του με χαμόγελο ικανοποίησης.

Επίθεση από Καμμένο

Το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο για τις αινιγματικές του δηλώσεις, αλλά και για το γεγονός ότι δέχεται πυρά και από κυβερνητικούς παράγοντες. Σήμερα, μετά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αιχμηρά σχόλια κατά του πρώην Πρωθυπουργού έκανε και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μιλώντας σε συνεργάτες του, στο περιθώριο της εκδήλωσης ανακήρυξης του 2018, ως έτους Μέριμνας Προσωπικού, σύμφωνα με το onalert.gr, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε “Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μετά το έπαιξε μακεδονομάχος. Εγώ τιμώ τα παντελόνια μου. Σαμαράς δεν γίνομαι”.

Παρασκήνιο

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς εμπλέκεται και σε διάφορα παρασκηνιακά σενάρια. Σε δημοσίευμα του documento.gr σημειώνεται ότι “ο πρωταγωνιστής του 1993 που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μακεδονικό σήμερα παραμένει σιωπηλός. Ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα στους δημοσιογράφους λέγοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ότι ο ίδιος δεν μιλά μέσω κύκλων (βλ. Καραμανλής), ότι δεν έχει αλλάξει άποψη (βλ. και πάλι Καραμανλής) και ότι θα μιλήσει τελευταίος. «Θα περιμένω να δω την τελική πρόταση και μετά θα τοποθετηθώ δημόσια και καθαρά, όπως έκανα πάντα» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «ανεξάρτητα από τη θέση που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μ’ εμένα σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν περνά στη ΝΔ”.

Την ίδια στιγμή σε δημοσίευμα στον ιστότοπο parapolitika.gr σημειώνεται: “Την Τετάρτη το πρωί, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Σαμαράς είχε καλέσει στο γραφείο του, στη Δημοκρίτου, τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου. Δύο ώρες κουβέντιαζαν και μόλις η ουρά των βουλευτών και των πολιτών που προσέρχονταν αυθορμήτως για να ευχηθούν «Χρόνια πολλά» στον πρώην πρωθυπουργό έφτασε από τον δεύτερο όροφο στο πεζοδρόμιο, αποφάσισαν να κατέβουν και να κάνουν δηλώσεις. Ούτως ή άλλως η βίζιτα για τέτοια μέρα ήταν αρμένικη.
Στις δηλώσεις τους οι ευσταλείς απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρθηκαν κολακευτικώς στις «σταθερές και διαχρονικές θέσεις» του Αντώνη Σαμαρά για το Σκοπιανό, όταν όμως ρωτήθηκαν για την έμπρακτη στήριξή του στο επικείμενο συλλαλητήριο, απέφυγαν την απάντηση -παρότι οι σχετικές ερωτήσεις έπεφταν βροχή-, αρκούμενοι στο να εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους.

Ήταν παραπάνω από αυτονόητο ότι κάτι είχε… παιχτεί πίσω από τη δίφυλλη πόρτα της αίθουσας συσκέψεων στο γραφείο του Σαμαρά. Παραπάνω σημασία δεν δόθηκε από τους περισσότερους εκείνη την ημέρα λόγω της βαριάς επικαιρότητας που στιγματίστηκε από τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου. Τα δε επόμενα 24ωρα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στη μυστική ατζέντα Τσίπρα με τις αιφνίδιες συναντήσεις του με Ιερώνυμο, Κοτζιά και στα τηλέφωνα με τους Σκοπιανούς.
Κι ενώ σε όλα τα κομματικά επιτελεία πίστευαν ότι η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δεν θα μάζευε περισσότερους από 20-30.000, αγνόησαν τις υπόγειες διαδρομές που ελάμβαναν χώρα, με αποτέλεσμα χθες το απόγευμα να μείνουν με ανοιχτό το στόμα. Ως λέγεται, η κινητοποίηση του Σαμαρά και άλλων Πελοποννήσιων (πολιτικών και παπάδων) ήταν καταλυτική. Και το συλλαλητήριο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν βοηθούσαν ο καιρός και μερικοί Μακεδόνες μητροπολίτες που κάθονταν μέχρι την τελευταία στιγμή με τα χέρια σταυρωμένα.
Ελάχιστοι θυμούνται (σ.σ. αν θυμούνται) ότι το 1992 πάλι ο Σαμαράς με τους παπάδες είχαν πρωτοστατήσει στη Θεσσαλονίκη και πάλι… αφανώς.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα της κεφαλαιοποίησης του χθεσινού γεγονότος. Εκεί οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και οι συζητήσεις για τα αμοράλ σχέδια Τσίπρα είναι πολλές. Ενδεχομένως τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός την προσεχή Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς δεν πρόκειται να βγει μπροστά τώρα…”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Καλαμάτα τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Πέτρος Τατούλης (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.