Εκστρατεία των Επιμελητηρίων για τη ρύθμιση των “πυροδανείων”

/

Σειρά πρωτοβουλιών αναμένεται να αναλάβουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα έξι επιμελητήρια, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, για το ζήτημα των “πυροδανείων”, το οποίο “καίει” πολλούς επιχειρηματίες του Νομού. Λύση αναζητά και η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το ζήτημα των πυροδανείων”, ένα ζήτημα που καίει τον επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν την περίοδο που ακολούθησε τις πυρκαγιές του 2007 με την εγγύηση του δημοσίου και έκτοτε παραμένουν χωρίς ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με “λουκέτο”, καθώς δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.

Συνάντηση Επιμελητηρίων

messiniapress-epimel

Το ζήτημα έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αχαίας, Εύβοιας, Ηλείας και Λακωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε, προκειμένου να επανέλθει το ζήτημα στο προσκήνιο και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η διαπίστωση ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος έχουν περιοριστεί σημαντικά και σε κάθε περίπτωση τα πυρόπληκτα δάνεια δεν πρόκειται να «χαριστούν» σε κανέναν, ούτε και αυτό αποτελεί επιδίωξη των Επιμελητηρίων, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής τους, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο”.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι “τα δάνεια όμως που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017, είναι μία άλλη υπόθεση, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς από τη μία πλευρά τα τραπεζικά ιδρύματα δεν διαπραγματεύονται αυτά τα δάνεια, είτε ενήμερα, είτε ληξιπρόθεσμα και από την άλλη το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες βεβαίωσής τους στο Δημόσιο Ταμείο, για όσα από αυτά διαπιστώνει την κατάπτωση της εγγύησης, γεγονός που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε «ξαφνικό θάνατο»”.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αποφάσισαν ομόφωνα “να ξεκινήσουν μια σειρά από ενέργειες και επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί μία εφαρμόσιμη λύση, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων και οι τράπεζες να μπορέσουν να εισπράξουν ένα μέρος αυτών των δανείων, και το Ελληνικό Δημόσιο να μην χρειαστεί να καταβάλει όλες αυτές τις καταπίπτουσες εγγυήσεις και, φυσικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα”. Στη συνάντηση από πλευράς Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συμμετείχαν ο πρόεδρος, Β. Ξυγκώρος, και ο Α’ Αντιπρόεδρος, Π. Κρανιώτης. 

Πρωτοβουλία της κυβέρνησης

messiniapress-koyr

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των “πυροδανείων” τέθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημτρίου, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, στην Καλαμάτα. Μάλιστα, ο κ. Κουρμούσης κατά τη διάρκεια ημερίδας στο κτίριο του ιστορικού δημαρχείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία προς τη λύση του. “Θα κάνουμε και άλλα πράγματα. Συνεχίζουμε για να βρούμε λύσεις. Ωστόσο δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα γιατί συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς” σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο κ. Κουρμούσης αναφερόμενος στο ζήτημα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λαγκάρντ στο Νταβός: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Ψάχνει” επενδυτή για το “Τουριστικό” ο δήμος Καλαμάτας – Συνάντηση με επιχειρηματία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ