Οι σκέψεις και οι προτάσεις για την επόμενη μέρα του στρατοπέδου της Καλαμάτας

25 Ιανουαρίου 2018

Ανοίγει το θέμα της χρήσης των 220 στρεμμάτων του 9ου Συντάγματος της Καλαμάτας, μετά την παύση λειτουργίας του στρατοπέδου. Οι θέσεις της κυβέρνησης, της περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Καλαμάτας, της Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Επιμελητηρίου και το ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Το θέμα της αξιοποίησης των 220 στρεμμάτων και των κτιριακών υποδομών του στρατοπέδου της Καλαμάτας ανοίγει για τα καλά, καθώς πλέον όλοι έχουν καταλάβει οτι δεν μπορούν να επιμένουν στο αίτημα της λειτουργίας του στρατοπέδου, που είναι αντίθετο στο αμυντικό δόγμα της Χώρας.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, όσον αφορά στην Καλαμάτα, αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά η 120 ΠΕΑ με τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της κας Κοζομπόλη, η εκπαίδευση θα αφορά και μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν αναμένεται να εξαντληθούν σε αυτό, καθώς η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και στην προσπάθεια αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών του στρατοπέδου.

Οι βουλευτές

Μέχρι σήμερα μόνο η κα Κοζομπόλη έχει εκφράσει τις πρώτες της σκέψεις για την επόμενη ημέρα του στρατοπέδου. Η κα Κοζομπόλη σημειώνει ότι θα μπορούσαν εκεί να στεγαστούν δημόσιες δομές, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από ενοίκια χιλιάδων ευρώ. Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας, έχει ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης των υποδομών του στρατοπέδου με τη στέγαση κρατικών δομών που υπάρχουν στην πόλη, αλλά και κρατικών δομών που πρέπει να διεκδικηθούν.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της Νέας Δημοκρατίας, επίσημη πρόταση για την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών του στρατοπέδου δεν έχει υπάρξει. Τα “γαλάζια” τοπικά στελέχη και ο μοναδικός βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δεν έχουν τοποθετηθεί, καθώς έχουν μείνει στην άρνηση του κλεισίματος του στρατοπέδου.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου

Η αντίδραση της περιφέρειας Πελοποννήσου αρχικά ήταν αρνητική ως προς το κλείσιμο των στρατοπέδων. Ωστόσο, από τη στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλάζει συνολικά τη διάταξη των στρατιωτικών υποδομών, είναι βέβαιο ότι θα μπει στο διάλογο που έχει ανοίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια αναμένεται να καταθέσει συνολική πρόταση, η οποία θα αφορά όλα τα στρατόπεδα της Πελοποννήσου. Όσον αφορά στο στρατόπεδο της Καλαμάτας το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση με “κοινωνικό πρόσημο”.

Ο δήμος Καλαμάτας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έχει ζητήσει το στρατόπεδο να διατηρήσει το στρατιωτικό του χαρακτήρα και να λειτουργήσει ως συμπληρωματική δομή της 120 ΠΕΑ. Την ίδια στιγμή ο κ. Νίκας δεν είναι αρνητικός στην παραχώρηση των υποδομών στο Δήμο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανοιχτός και σε άλλες επιλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, γνωρίζοντας στο δήμο Καλαμάτας ότι το ζήτημα της αξιοποίησης θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, ήδη γίνεται επεξεργασία διαφόρων σεναρίων.

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας

Στη συζήτηση για την επόμενη μέρα του στρατοπέδου της Καλαμάτας είναι βέβαιο ότι θα εμπλακεί και η Μητρόπολη Μεσσηνίας. Αν μάλιστα προταχθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας κοινωνικής δομής είναι βέβαιο ότι η Μητρόπολη θα έχει λόγο και πεδίο συνεισφοράς. Μέχρι τώρα ο κ. Χρυσόστομος δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος αν και στο παρελθόν ήταν κάθετα αντίθετος στην παύση λειτουργίας του στρατοπέδου.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Λόγο στις εξελίξεις αναμένεται να έχει και ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού, δια μέσου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Είναι βέβαιο ότι η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου θα συμμετάσχει στο διάλογο και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος του Επιμελητηρίου είναι να μην χαθεί το “οικονομικό κεκτημένο” της τοπικής κοινωνίας από την επίδραση του στρατοπέδου, αλλά και να διασφαλιστούν όροι βιωσιμότητας της όποιας αξιοποίησης.

Το ιδιωτικό ενδιαφέρον

Πολλά έχουν γραφτεί και για το ιδιωτικό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων του στρατοπέδου. Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει ότι οι εξελίξεις θα οδηγηθούν σε αυτό το πεδίο, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές. Η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτή, ωστόσο αυτό ήταν φιλολογικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως σημειώνεται από στελέχη της κυβέρνησης, για να προχωρήσει αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξασφαλιστούν πολλές παράμετροι με κυρίαρχη αυτή των θέσεων εργασίας, που θα ανοίξουν από μια ενδεχόμενη επένδυση, αλλά και το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει αυτή στην τοπική κοινωνία. Ακόμα τέτοια διεργασία δεν έχει υπάρξει και ως εκ τούτου είναι άτοπο να μιλάμε τώρα για αξιοποίηση του χώρου από ιδιώτη.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μαχητικά αεροσκάφη στην 120 ΠΕΑ, στέγαση δημοσίων υπηρεσιών στο στρατόπεδο Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διαδημοτική “ομερτά” στη Μεσσηνία – Αναπάντητες οι καταγγελίες για παράνομη μεταφορά σκουπιδιών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απομακρύνεται η σαχαριανή σκόνη – Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία – Εικόνες από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης, με την ονομασία «Minerva Red», που εκδηλώνεται στη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η Εκκλησία έχει κάνει κατά καιρούς πάρα πολλά ανοίγματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις»

Στην εκπομπή « Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. O Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον νόμο

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης