Στην τελική ευθεία για την ίδρυση αναπτυξιακής περιφερειακής τράπεζας Πελοποννήσου

Στην τελική ευθεία η σύσταση της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Ελλάδα. Συναντήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη με Γερμανούς αξιωματούχους και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνάντησης εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ιδρύματος των Sparkassen, Niclaus Bergmann, και του υψηλόβαθμου στελέχους του Ιδρύματος των Sparkassen για την Ευρώπη, Harald Felzen, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης o Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης – Βυρτεμβέργης, Roger Kehle, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής της Γερμανίας. Renata Alt, και οι σύμβουλοι του κ. Τατούλη, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και Δημήτρης Κοκκίνης.

messiniapress-tat2

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τους τεχνικούς συνεργάτες τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και του Ιδρύματος των Sparkassen, στοιχεία βιωσιμότητας του έργου, η δυναμική και οι προοπτικές της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου, αλλά και οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της χώρας για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.

Διάβασε και αυτό: Στην τελική ευθεία η ίδρυση της περιφερειακής τράπεζας της Πελοποννήσου

Συνάντηση στην ΤτΕ

Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης σήμερα ο κ. Τατούλης και τα στελέχη οι Γερμανοί αξιωματούχοι, είχαν συνάντηση εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδας με τη Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.

messiniapress-tat1

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, κατέστη σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, τόσο Ελληνικό, όσο και Ευρωπαϊκό, καλύπτει απόλυτα τη δημιουργία της περιφερειακής τράπεζας της Πελοποννήσου στο πρότυπο της Sparkassen. Αποφασίστηκε επίσης η στενή τεχνική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα της Sparkassen, ώστε να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες κατάρτισης και υποβολής της αίτησης άδειας ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου.

Δηλώσεις Τατούλη

“Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, οι υπολογισμοί και τα στοιχεία ωστόσο τεκμηριώνουν με ρεαλισμό ότι η Περιφερειακή Τράπεζα τύπου Sparkasse μπορεί να λειτουργήσει επιτυχημένα στην Πελοπόννησο. Είμαι πεπεισμένος ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση σε νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λείπει από τη χώρα μας, τη στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας” τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι “από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει θετική εικόνα αποδοχής του νέου αυτού μοντέλου. “Η επιτυχία δημιουργίας της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα είναι 100% Ελληνική, σύμφωνα με το μοντέλο των Sparkassen, θα αποτελέσει την καλή πρακτική για τη χώρα που θα υιοθετήσουν και οι άλλες Περιφέρειες. Όλοι οι Περιφερειάρχες αναμένουν την εξέλιξη του εγχειρήματος της Πελοποννήσου. Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιόπιστου φορέα χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία της χώρας. Σχεδιάζουμε κάτι καινούργιο για τη χώρα, το οποίο γρήγορα θα αποκτήσει υπεραξία” προσέθεσε ο κ. Τατούλης.

Δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων

Ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φούχτελ από την πλευρά του σημείωσε ότι “η επιτυχία σας αυτή θα έχει δημιουργήσει κάτι πολύ σημαντικό. Το μοντέλο αυτό μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της Πελοποννήσου και της χώρας, τόσο από το εσωτερικό της, όσο και με την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι μετά το ξεκίνημα της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο θα υπάρξει αλματώδης ανάπτυξή τους στην Ελλάδα”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος των Sparkassen, Niclaus Bergmann, από την πλευρά του σημείωσε ότι “χωρίς βιώσιμες τράπεζες δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υπερδιόγκωση των συστημικών τραπεζών, μέσω των συγχωνεύσεων, μπορεί να εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους, δεν βοήθησε ωστόσο την πραγματική οικονομία, αφού έχουν αποτραβηχτεί από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ο κ. Bergmann, από κοινού με τον κ. Felzen υποστήριξαν επίσης ότι η τράπεζα πιλότος στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει το πρότυπο των περιφερειακών τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. “Ο στόχος μας δεν είναι βραχυπρόθεσμος. Οραματιζόμαστε τη βιωσιμότητα των περιφερειακών ταμιευτηρίων για τις επόμενες γενιές. Το μοντέλο των Sparkassen στη Γερμανία υπάρχει με επιτυχία εδώ και 200 χρόνια”.

Τη στήριξή του στο εγχείρημα της Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης ο Έπαρχος του Schwabisch Hall, Gerhard Bauer, ο οποίος επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Έπαρχος του Calw, Helmut Riegger, θα συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής, κινητοποιώντας παράλληλα και άλλους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Γερμανίας.

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πανηγυρική πρόκριση για ΑΕΚ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προς εκμίσθωση το “Αχίλλειον”: Βγαίνει σε διαγωνισμό το ιστορικό κτίριο της Αριστομένους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Καλαμάτας: Ολοκληρώνεται η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (11/6) ο δήμος Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού

Δείτε επίσης