Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σταθάκης: Μονόδρομος η διευρεύνηση του σκανδάλου Novartis

Είναι μονόδρομος η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο και θεσμικό, σχολίασε για την υπόθεση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ? ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εφόσον υπήρχε όλο αυτό το σύστημα των καταγγελιών, δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, να γίνει η δικαστική διερεύνηση από την εισαγγελία και να προχωρήσουν τα θέματα πλέον, με τις επιλογές που υπάρχουν, στη Βουλή για το ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να προχωρήσει η ιστορία» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως «πολιτικές υπερβολές» σε μια δικαστική διαδικασία που έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτή την έκταση.

«Σε μία τόσο λεπτή δικαστική υπόθεση, που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει προστατευμένους μάρτυρες, οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στο τέλος της ημέρας όλοι θα αποδεχτούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία» επεσήμανε.

Σχετικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η χώρα, με βάση τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ καλείται να επιτύχει στόχους σε δύο επίπεδα, στην συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Ο πρώτος στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα πάει καλά, είμαστε στο 29% στην παραγωγή από ΑΠΕ. Θα βάλουμε φιλόδοξο στόχο κοντά στο 50% γύρω στο 2030. Ο δεύτερος πιο δύσκολος στόχος για τη χώρα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου εκεί έχουμε μείνει πίσω ως χώρα και καλούμαστε να εξοικονομούμε περίπου 1,5% από την ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα» είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια ανέφερε ότι είναι αισθητή η παρουσία ξένων επενδυτών στην αιολική ενέργεια. «Με βάση τις άδειες που δώσαμε θα γίνουν επενδύσεις περίπου δύο δισ τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, στην οποία αισθητή είναι η παρουσία ξένων εταιρειών, γαλλικών και ιταλικών κυρίως» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι ξένες επενδύσεις υπάρχουν και στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, στο υπό εξέλιξη έργο του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και για την αποεπένδυση στο λιγνίτη. Συγκεκριμένα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων υποστήριξε ότι ο νόμος περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για τον ελάχιστο χρόνο που ο νέος επενδυτής δεσμεύεται από υπάρχουσες εργασιακές συμβάσεις.

Πηγή:ΑΠΕ

Tags:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ