Υπογραφές για την ανάπλαση των οδών Αύρας, Ηρώων και της Ποσειδώνος

/

Τη σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού, τμημάτων των οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος» υπέγραψαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, και ο εκπρόσωπος του αναδόχου. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού μελέτης 900.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινήσει εργασίες άμεσα, από την οδό Αύρας, που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση κατά τη θερινή περίοδο. Θα καταβληθεί δε ιδιαίτερη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση το καλοκαίρι από το έργο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, που είναι 180 ημέρες, θα συντομευθεί.

Το έργο

Η μελέτη ανάπλασης αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων των οδών Ηρώων και Αύρας από το ύψος της Κρήτης μέχρι την οδό Ναυαρίνου, μήκους περίπου 370 μέτρων.
Σκοπός της μελέτης είναι πρωτίστως η διευθέτηση του κυμαινόμενου σήμερα πλάτους των δρόμων, σε δρόμους και πάλι διπλής κατεύθυνσης, σταθερού όμως πλάτους ανά λωρίδα κατεύθυνσης, 6,40 μέτρων για την Αύρας και 7,00 μέτρων για την Ηρώων αντίστοιχα, με μικρή μετατόπιση των υφιστάμενων αξόνων.
Συγχρόνως, δημιουργούνται πεζοδρόμια και αυτά κυμαινόμενου πλάτους, αλλά μεγαλύτερα από τα σημερινά και με καινούργια υλικά επιστρώσεων.

Πεζόδρομος οδού Ποσειδώνος: Προβλέπεται ηβελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού του πεζόδρομου με φώτα νέας τεχνολογίας (LED), αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών επίστρωσης σε διάφορα σημεία του δρόμου, αλλά και στη σύνδεση του παραπάνω πεζόδρομου με την οδό Σαλαμίνος, με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου πλάτους 5,0 μέτρων και μήκους 45 μέτρων, που περνά μπροστά από τα καταστήματα εστίασης «Λιμένι» και «Mangiona».

Οδός Αύρας: Στη δυτική πλευρά της Αύρας δημιουργείται μια συνεχής διαγραμμισμένη ζώνη στάθμευσης επί της οδού, η οποία θα διακόπτεται στα σημεία εισόδων χώρων στάθμευσης κλπ. Στην ανατολική πλευρά δεν υφίστανται καθόλου θέσεις στάθμευσης, καθώς προβλέπεται αύξηση του πλάτους του υφιστάμενου πεζοδρομίου.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της μελέτης αφορά, όμως, στον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου, που θα περιλαμβάνει νέου τύπου ιστούς ύψους 7,0 μέτρων με τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πράσινο, προβλέπεται η φύτευση δέντρων (μουριές) σε πλάτη πεζοδρομίων που είναι πάνω από 3,0 μέτρα.

messiniapress-avras

Οδός Ηρώων: Δημιουργούνται και στις δύο πλευρές του δρόμου θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε εσοχή, πλάτους 2,0 μέτρων, οι οποίες θα διακόπτονται μόνο στα σημεία των νόμιμων εισόδων που οδηγούν σε χώρους στάθμευσης κλπ. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης κ.λπ., με την κατασκευή των απαραίτητων ραμπών και διαβάσεων και τη δημιουργία ζώνης όδευσης των ατόμων με δυσκολία όρασης.
Σε ό,τι αφορά στο πράσινο, προβλέπεται η φύτευση νέων δέντρων (γρεβιλέες) σε πλάτη πεζοδρομίων που είναι πάνω από 3,0 μέτρα.
Σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπαυση των πεζών, με τη δημιουργία χώρων ξεκούρασης σε άνετα καθιστικά – παγκάκια και βρύσες πόσιμου νερού, στην τοποθέτηση κάδων μικροαπορριμμάτων ανά τακτά διαστήματα της διαδρομής και στη σωστή ενημέρωση των οδηγών με τοποθέτηση πινακίδων ρυθμιστικών και ένδειξης επικίνδυνων θέσεων με τους αντίστοιχους στύλους στήριξης.
Τέλος, αντικαθίστανται οι υπάρχοντες μεταλλικοί κάδοι οικιακών απορριμμάτων, με νέους κυκλικούς πέτρινους στην εξωτερική τους πλευρά κάδους, μεγάλης χωρητικότητας.

messiniapress-iroon

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εποχή …άνοιξης για τον Σαμαρά – Κινητοποίηση των φίλων του πρώην Πρωθυπουργού

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κατατέθηκε το αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. Καλαμάτας για τη Μαραθόλακκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασιλόπουλος για επέτειο 23ης Μαρτίου: Είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 – Είμαι υπερήφανος και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας

Δήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου, έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.