Παγκόσμια θύελλα για τον Τραμπ και τους δασμούς: Αντίποινα και… εξαιρέσεις στο επίκεντρο

9 Μαρτίου 2018

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πράξη την προαναγγελία του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου- εξαιρώντας προς το παρόν τον Καναδά και το Μεξικό. Αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω εξαιρέσεις ξεκίνησε μια διαδικασία που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο.

Οι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εμπορικοί εταίροι να «πατήσουν τη σκανδάλη των αντιποίνων» έσπευσε να προειδοποιήσει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Φοβάμαι μία κλιμάκωση, η οποία θα έχει αντίκτυπο συνολικά στην παγκόσμια οικονομία και στην επενδυτική εμπιστοσύνη» εξήγησε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού» είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε δε πως το εμπόριο ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Με ένα μήνυμα στο λογαριασμό της στο Twitter, απάντησε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Η Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα» έγραψε. «Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αρμόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εξωτερικού εμπορίου.

Ο Λάιτχαϊζερ θα συναντηθεί όχι μόνο με την Ευρωπαία Επίτροπο, αλλά και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Χιοσίγκε Σέκο, που θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το Σάββατο. Η συνάντηση θα προσφέρει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα, που θα λάβουν οι Βρυξέλλες, εάν δεν εξαιρεθεί η κοινότητα» διεμήνυσε η Επίτροπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποιός υπογράμμισε πως «ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους» και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει άμεσα με τον «προσήκοντα τρόπο».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Λονδίνου, που προφανώς ήλπιζε σε «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ και άμεση εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, τόνισε πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα εμπορίου.

Δεν έκρυψε πάντως και εκείνος τις ελπίδες να πετύχει μία εξαίρεση κατά τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οργή σε Πεκίνο και Ιαπωνία

Την «έντονη αντίθεσή» της στο προεδρικό διάταγμα Τραμπ, εξέφρασε η κυβέρνηση της Κίνας, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στο πολυμερές σύστημα εμπορίου. «Θα δώσουμε ασφαλώς την προσήκουσα απάντηση» είχε διαμηνύσει λίγο πριν από την υπογραφή του διατάγματος και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβληθούν εντός δεκαπενθημέρου στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.

Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Eπαγγελματίες ανοίγουν ξανά το μπλοκάκι για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το master plan του ΟΛΠ – Προβλέπεται η κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA

Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα, 18/4, η πλατφόρμα https://parentalbenefits.dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον

Δείτε επίσης