“Τροποποιήσαμε και βελτιώσαμε τη συμφωνία για τα έργα κεντρικής διαχείρισης και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να πούμε στους πολίτες της Πελοποννήσου ότι κλείνουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν των χωματερών” δήλωνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη), απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, χθες στη Βουλή.
Ο κ. Φάμελλος, απαντώντας στην ερώτηση, δήλωσε ότι “εφιάλτης είναι αυτό που μέχρι τώρα ζούσε η Ελλάδα, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την απουσία μονάδων διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, γιατί όλα τα επικίνδυνα απόβλητα παρέμεναν στις αυλές των εργοστασίων, θίγοντας την υγεία των εργαζομένων, τις κατοικίες των οικογενειών που ζουν κοντά στις περιοχές των εργοστασίων και συνολικά το περιβάλλον. Η παράνομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, που μέχρι τώρα γινόταν στην Ελλάδα, ήταν το μεγάλο πρόβλημα και ο εφιάλτης”.
Για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου: Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα υποδομών απορριμμάτων, με κυριότερο πρόβλημα τις χωματερές, ενώ ανέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού ΣΔΙΤ και να ενισχυθεί η ανακύκλωση με οφέλη στους ΟΤΑ από την πώληση των ανακυκλωσίμων τους, όπως προβλέπεται από πρόσφατο νόμο, με συνέπεια τη μείωση του κόστους διαχείρισης. “Με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σεβόμενοι τη δική της αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, τροποποιήσαμε και βελτιώσαμε τη συμφωνία για τα έργα κεντρικής διαχείρισης και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να πούμε στους πολίτες της Πελοποννήσου ότι κλείνουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν των χωματερών”.
Για τη Μεγαλόπολη : Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, πέρα από τα πρόστιμα από τα οποία θα γλιτώσει τη χώρα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους να εργάζονται με ασφάλεια, να υπάρχει βιομηχανική παραγωγή και βιομηχανική εργασία, αλλά και οι κάτοικοι κοντά στα εργοστάσια να ζουν με ασφάλεια και να έχουν πρόοδο και προοπτική. Όσο δε αφορά στη Μεγαλόπολη, ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε ότι υπήρχε από το 2011 μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Όπως είπε, δεν προβλεπόταν σε αυτήν η μεταφορά επικινδύνων ή μη βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες περιοχές, αλλά μόνο η διαχείριση των αποβλήτων αμιάντου από παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ, άρα απόβλητα της περιοχής που θα διατίθεντο υγειονομικώς, προς όφελος της εργασίας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου αυτού δεν πραγματοποιήθηκε και οι ποσότητες αμιάντου της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος. Άρα διατέθηκαν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία.
Τέλος, αναφερόμενος στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, είπε ότι η ΔΕΗ έχει καταβάλει όλες τις αποζημιώσεις και προωθεί την αποκατάσταση των εδαφών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ στις περιοχές των αποθέσεων και των ορυχείων έχουν ολοκληρωθεί οι δενδροφυτεύσεις 180.000 δένδρων και έχουν δοθεί σε αγρότες, αντί συμβολικού τιμήματος, αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Δηλαδή, υπάρχει μια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε μέσα από την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.