Αυτοδιοίκηση: Η απλή αναλογική κάνει άνω – κάτω τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο

/

Σε αχαρτογράφητα νερά είναι αναγκασμένες να “πλεύσουν” πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, καθώς αναγκάζονται να επιβιώσουν με την απλή αναλογική. “Φόβος” σε κόμματα και αυτοδιοικητικά κατεστημένα. Δυνατά στο παιχνίδι νέες δυνάμεις. Ανακατατάξεις σε “φιλίες” και ισορροπίες. Τα ονόματα σε δήμο Καλαμάτας και περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ρόλος των ΜΜΕ.

Πολιτικές και αυτοδιοικητικές αναταράξεις προκαλεί η απλή αναλογική, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (2019), αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που θα φέρει στην αυτοδιοίκηση το νέο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Φόβος” σε κόμματα και κατεστημένα

Η απλή αναλογική αποτελεί ένα εκλογικό σύστημα, στο οποίο δεν έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους ούτε τα κόμματα, αλλά ούτε και τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα. Έτσι, το νέο εκλογικό σύστημα προκαλεί ήδη πανικό στις πολιτικές δυνάμεις και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που είχαν μάθει να πολιτεύονται εντός του πολιτικά ασφαλούς πλαισίου της ενισχυμένης αναλογικής, ενός εκλογικού συστήματος που πριμοδοτούσε δυσανάλογα τις πλειοψηφικές δυνάμεις κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας.  

Ανακατατάξεις

Λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της απλής αναλογικής είναι εμφανές ότι οι …παρενέργειες των επερχόμενων αλλαγών έχουν εμφανιστεί, δεδομένου ότι, ήδη, καταγράφεται καθημερινά…αναταραχή μεταξύ πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, τα οποία μέχρι σήμερα είτε διατηρούσαν στενές σχέσεις, είτε συνυπήρχαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για παράδειγμα, όσοι παρακολουθούν προσεκτικά το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ της Μεσσηνίας, έχουν εντοπίσει κρούσματα και περιστατικά, τα οποία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι πολιτικές σχέσεις που είχαν μείνει στο απυρόβλητο επαναπροσδιορίζονται υπό το πρίσμα των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση, υπό το πρίσμα ανασφαλειών και φόβων.

Νέες δυνάμεις στο παιχνίδι

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης είναι σαφές ότι δίνει σημαντικές δυνατότητες σε νέες αυτοδιοικητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην τοπική αυτοδιοίκηση με αξιώσεις. Το γεγονός ότι, πλέον, θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτές τις δυνάμεις να αποτυπώσουν τη δυναμική τους στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πιο ελαστικό, σε σχέση με την συγκρότηση ψηφοδελτίων, είναι προφανές ότι έχει ανοίξει την όρεξη σε δυνάμεις, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να εμπλακούν σε μια διαδικασία, που δεν τους έδινε δυνατότητες ουσιαστικής παρουσίας στα αυτοδιοικητικά συλλογικά όργανα.

Η ενεργοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων καταγράφεται, πλέον, καθημερινά και, προφανώς, έχει εντοπιστεί και από τις δυνάμεις που μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια του θεσμικού πλαισίου, είχαν μάθει να διαφεντεύουν την αυτοδιοίκηση.

Ο δήμος Καλαμάτας

Οι παρενέργειες των επερχόμενων αλλαγών στην αυτοδιοίκηση έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στους δήμους της Μεσσηνίας.

Στο δήμο Καλαμάτας, το δήμο με το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, ήδη, ο επί σειρά ετών δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έχει αντιταχθεί στην απλή αναλογική υιοθετώντας το αφήγημα της “ακυβερνησίας” των δήμων. Την ίδια στιγμή, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες δυνάμεις δείχνουν το πολιτικό τους ενδιαφέρον για το δήμο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Βασίλης Κοσμόπουλος, Ντίνα Νικολάκου και Γιώργος Σπίνος είναι μερικά από τα πρόσωπα που έχουν ενεργοποιηθεί και είναι δεδομένο ότι θα παίξουν ρόλο. Παράλληλα, και άλλες δυνάμεις, διακριτικά προς το παρόν, επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις ισορροπίες στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου

Κινητικότητα υπάρχει και σε περιφερειακό επίπεδο, δεδομένου ότι όσα ισχύουν για τους δήμους ισχύουν και για τις περιφέρειες.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Ο κ. Τατούλης είναι από τους λίγους αυτοδιοικητικούς, που κατέχουν εξουσία, και έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής εκλογικού συστήματος. Η διαφοροποίηση αυτή “φωτογραφίζει” και την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τατούλης εν όψει του 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τατούλης, ήδη, προχωράει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων της παράταξής του σε όλους του Νομούς της Πελοποννήσου, επιχειρώντας σημαντικά πολιτικά ανοίγματα, που θα προκαλέσουν έκπληξη. 

Από την άλλη πλευρά, μέχρι στιγμής, παρότι ακούγονται αρκετά ονόματα, το τοπίο των νέων υποψηφιοτήτων παραμένει θολό. Ο Γιώργος Δέδες (γενικός γραμματέας του υπουργείου υποδομών), ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (πρώην βουλευτής ΝΔ), ο Κώστας Βλάσης (βουλευτής ΝΔ), ο Παναγιώτης Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας), η Φεβρωνία Πατριανάκου (πρώην βουλευτής ΝΔ) και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (πρώην βουλευτής ΝΔ) είναι μερικά από το ονόματα, τα οποία έχουν αναφερθεί, κυρίως σε δημοσιεύματα, ως ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό, που να δείχνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ενεργοποιηθεί πραγματικά. Είναι σαφές ότι στην περιφέρεια Πελοποννήσου όλοι περιμένουν τις αποφάσεις των κομμάτων και το τι αυτά θα προτείνουν σε επίπεδο προσώπων. Ωστόσο, η ιστορία των περιφερειακών εκλογών στην Πελοπόννησο έχει δείξει ότι οι αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες δύσκολα προχωρούν κάτι που, προφανώς, ισχύει ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο που η κομματική παρεμβατικότητα ολοένα και μειώνεται. Βεβαίως, το γεγονός ότι η απλή αναλογική και η συγκρότηση ψηφοδελτίων και σε περιφερειακό επίπεδο δίνει τη δυνατότητα σε νέες, ακομμάτιστες δυνάμεις να παίξουν ρόλο είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε σχήματα που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα καθόδου στις εκλογές.

Τα ΜΜΕ

Στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον του αυτοδιοικητικού τοπίου είναι σαφές ότι θα εμπλακούν και τα ΜΜΕ, όπως συμβαίνει πάντοτε. Μάλιστα, όσοι είναι έμπειροι παρατηρητές έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι με αφορμή άσχετα θέματα της επικαιρότητας πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες επιχειρούν να “στήσουν” την επικοινωνιακή τους πολιτική. Η συγκεκριμένη τακτική αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με πρώτο στόχο να “ψαλιδιστούν” εκείνοι και εκείνες που φαίνεται να καταγράφουν αυτοδιοικητική δυναμική. Βεβαίως, επειδή και ο χώρος των ΜΜΕ είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, είναι σαφές ότι στο παιχνίδι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών εξελίξεων θα μπουν νέα “μιντιακά” δεδομένα, τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ο Μενέλαος Γερονικολός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Κάτοικος” Καλαμάτας η Σαχάρα: Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης και την Τρίτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Πελοπόννησο: Με τις ευλογίες Νίκα υποψήφιος δήμαρχος Άργους – Μυκηνών ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στον Δημήτρη Καμπόσο

Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος στον δήμο Άργους – Μυκηνών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις