Έως 120 δόσεις η ρύθμιση των οφειλών και των κόκκινων δανείων των αγροτών

Στις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών των αγροτών αναφέρθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν σήμερα, στο Υπουργείο. Αναλυτικά οι προβλέψεις και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός κ. Β. Αποστόλου, “θα είναι καταστροφή αν οι αγρότες δεν μπουν σε αυτή την ρύθμιση γιατί αλλιώς κινδυνεύει η αγροτική γη της χώρα μας να πάει στα χέρια των διαφόρων funds (γραφεία επενδυτικών κεφαλαίων)”.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών. Η ρύθμιση θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες. Θα μπορεί ο κάθε αγρότης που θα ενταχθεί στην ρύθμιση να πληρώνει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα”.

Αναλυτικά η ρύθμιση: 

Ρύθμιση: Μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), η Κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς: Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ. ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές, τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ) για τα αγροτικά τους δάνεια.

Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει: 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπεται: Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε: αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017

Αιτήσεις ρύθμισης: Μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

Πληροφορίες: στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30 στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000

Σημείωση 1: οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση

(π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κλπ) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Σημείωση 2: η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επιστροφή τριών βαθμών στον Παναθηναϊκό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γ. Κοζομπόλη: Με λογική και ευαισθησία το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη παραγωγών με Γεωργαντά για τη σταφίδα – «Αναζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών», λέει το ΥΠΑΑΤ

Σύσκεψη με παραγωγούς σταφίδας και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος