Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κατρούγκαλος: Η μπάλα στο γήπεδο των Σκοπίων για erga omnes και αναθεώρηση Συντάγματος

«Τα δυο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος», δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας πως «για εμάς είναι ουσιώδη ζητήματα και προϋποθέσεις για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά». «Θέλουμε το erga omnes», εξήγησε αν. υπουργός, «για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι «επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης».

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η στάση της χώρας μας είναι σταθερά υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην περιοχή, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ