“Αποκαλυπτήρια” του Δημήτρη Καφαντάρη ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης

17 Μαΐου 2018

Το “χαλί” από τα πόδια του δημάρχου Πύλου – Νέστορος “τράβηξε” η περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες του Δ. Καφαντάρη στη λειτουργία της χωματερής της Πύλου μπροστά στα μάτια των δικαστών.

Αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου Πύλου – Νέστορος και τις ευθύνες του δημάρχου, Δημήτρη Καφαντάρη, έκαναν σήμερα στελέχη, υπηρεσιακά και πολιτικά, της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αφορμή για τις αποκαλύψεις στάθηκε η πρώτη μέρα δίκης, στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και πολιτική αγωγή ο δικηγόρος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Η δίκη σχετίζεται με τη χωματερή του Αγίου Νικολάου (Πύλος) και φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε αυτή το 2014 στο χώρο που είχε γίνει προηγουμένως εναπόθεση δεματοποιημένων απορριμμάτων.

Τον Τατούλη “έδειξε” ως ένοχο ο Δ. Καφαντάρης 

Η δίκη ξεκίνησε με τους δύο δικηγόρους του δημάρχου Πύλου – Νέστορος να δείχνουν από την αρχή αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο κ. Καφατνάρης και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Η υπεράσπιση, όπως και ο κ. Καφαντάρης στο υπόμνημά του, επιχείρησε να καταστήσει υπεύθυνη την Περιφέρεια του γεγονότος ότι δεν έχουν μεταφερθεί από τη χωματερή τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Ουσιαστικά, ο κ. Καφαντάρης, με την υπερασπιστική τακτική του και στη διαδικασία του ακροατηρίου, αλλά και στην προανάκριση, προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι μοναδικός “ένοχος” για την προκληθείσα πυρκαγιά του 2014 είναι η Περιφέρεια, δεδομένου ότι υποστηρίζει ότι η φωτιά προήλθε από τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Μάλιστα, προκειμένου να επιτύχει την ενοχή της Περιφέρειας ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και η υπεράσπισή του επικαλέστηκαν έγγραφα που είχε αποστείλει ο κ. Καφαντάρης, μεταξύ άλλων και στον κ. Τατούλη, με τα οποία ζητούσε τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων.  

Οι ευθύνες

Ωστόσο, οι καταθέσεις που ακολούθησαν εξέθεσαν την υπερασπιστική γραμμή του κ. Καφαντάρη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, που κατέθεσαν στην πρώτη ημέρα της δίκης, δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε καμία ευθύνη στη λειτουργία της χωματερής του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι την ευθύνη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων την έχουν οι δήμοι.

Σε σχέση με το ζήτημα τη λειτουργίας του δεματοποιητή στη χωματερή του Αγίου Νικολάου κατά τα έτη 2011 – 2012 σημείωσαν ότι η περιφέρεια δεν είχε την παραμικρή ευθύνη στην διαχείριση του συγκεκριμένου έργου, καθώς η μόνη “εμπλοκή” της ήταν η υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε συνέχεια έργου της κρατικής περιφέρειας η οποία προϋπήρχε της αιρετής. Όσον αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς των δεματοποιημένων απορριμμάτων σημείωσαν ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει καμία τέτοια δυνατότητα. 

Οι αποκαλύψεις

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Πύλου – Νέστορος σε σχέση με τη χωματερή της Πύλου ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, η οποία κλήθηκε να σηκώσει το βάρος των κατηγοριών της πλευράς Καφαντάρη. 

Η αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε έγγραφα, τα οποία είχε αποστείλει ο δήμος Πύλου – Νέστορος στην περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία η υπεράσπιση Καφαντάρη προσπάθησε να τα εμφανίσει ως στοιχεία που αποδεικνύουν(!) ότι και η Περιφέρεια είχε αρμοδιότητα στη διαχείριση της Χωματερής. Η κα Νικολάκου τόνισε ότι τα έγγραφα αυτά είχαν αποσταλεί για πολιτικούς λόγους, εννοώντας ότι δια μέσου αυτών ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος επιχειρούσε να διαχύσει τις δικές του ευθύνες προς άλλες κατευθύνσεις.

Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αν ο δήμος Πύλου – Νέστορος ήθελε πραγματικά να επιλύσει το πρόβλημα της χωματερής θα έπρεπε θεσμικά να ακολουθήσει άλλες πρακτικές, όπως κάνουν άλλοι δήμοι στην Πελοπόννησο. Αναφέρθηκε, δε, στις δυνατότητες που δίνει το θεσμικό πλαίσιο με την κήρυξη μιας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, θεσμικό πλαίσιο το οποίο, όπως σημείωσε η κα αντιπεριφερειάρχης, ο συγκεκριμένος Δήμος ποτέ δεν χρησιμοποίησε.

Αίσθηση προκάλεσαν, επίσης, τα όσα κατέθεσε η κα Νικολάκου και σε σχέση με το βασικό επιχείρημα του δήμου Πύλου – Νέστορος, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στη χωματερή του Αγίου Νικολάου, όπως αυτό της πυρκαγιάς του 2014, προήλθαν από τον κορεσμό του χώρου εναπόθεσης δεμάτων σκουπιδιών. Η κα αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η έκταση των 45 στρεμμάτων δεν μπορεί να κορεστεί από λίγες χιλιάδες δέματα, κάτι που αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τη σχετική μελέτη. Προς επίρρωση των λεγομένων της αντιπεριφερειάρχη ήρθε η κατάθεση εκπροσώπου της εταιρείας, που είχε αναλάβει τη δεματοποίηση των απορριμμάτων, ο οποίος αποκάλυψε ότι από τα 45 στρέμματα που προορίζονταν για την εναπόθεση των δεμάτων των σκουπιδιών χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 20. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας προσέθεσε ότι ούτε αυτά τα 20 στρέμματα είχαν γεμίσει με δέματα σκουπιδιών, όπως ισχυρίζεται η πλευρά του κ. Καφαντάρη.

Η κα Νικολάκου καταλήγοντας σημείωσε ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται από δήμους στη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούν υπόνοιες ότι συγκεκριμένες δημοτικές αρχές ψάχνουν άλλοθι για να προχωρούν σε ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων, καθώς αυτό δεν έχει οικονομικό κόστος για τους δήμους. Αυτή η αναφορά της κας Νικολάκου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην αίθουσα του δικαστηρίου και εκνευρισμό στην υπεράσπιση του κ. Καφαντάρη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλων αυτών προηγήθηκε η κατάθεση εγγράφου στο δικαστήριο σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος εμφανίζεται να συναινεί στην καύση απορριμμάτων(!) στη χωματερή της Πύλου. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έμεινε ασχολίαστο από την υπεράσπιση του κ. Τατούλη, καθώς ο νομικός εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη μίλησε για “ομολογία ειδεχθούς εγκλήματος”. Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι εξαιρετικά σοβαρό και αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης. 

Μετά την κατάθεση της κας Νικολάκου το δικαστήριο διέκοψε εξαιτίας παρέλευσης του ωραρίου. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Μαΐου. 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κόκκινοι παριστάνουν τον σωματοφύλακα του Σαμαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στο μικροσκόπιο το “ξεχασμένο” πρόστιμο στο δήμο Πύλου – Νέστορος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βολές σε Κουτσούλη και ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη Τατούλη – «Αρχίζουν τα γραμμάτια και εξοφλούνται»

Βολές εναντίον του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουτσούλη, με αφορμή την εκλογή του με

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σφοδρή επίθεση Μάκαρη στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ- «Σε συνεννόηση Πτωχός και Κουτσούλης»

Σφοδρή επίθεση εναντίον του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και προσωπικά του επικεφαλής του, Δημήτρη Κουτσούλη, εξαπολύει με ανακοίνωσή

Το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Καλαμάτα: Εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Κέντρο για 200 φοιτητές – Συνεργασία με κολέγιο των ΗΠΑ και υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη [αναλυτικά η πρόταση]

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς τον δήμο Καλαμάτας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και

Δήμος Καλαμάτας: Προχωράει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης – Oλοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες εργασίες μετά τον εντοπισμό ευρημάτων

Επανεκκίνησαν, δίχως προβλήματα, οι εργασίες κατασκευής του νέου αγωγού ύδρευσης Φ800, από τις Πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Άνθειας. Σύμφωνα

Δείτε επίσης