Πολιτική αυτοκτονία της Νέας Δημοκρατίας η κάθοδος Αυγενάκη στην Πελοπόννησο

Διχάζει τη ΝΔ στην Πελοπόννησο η “ερμαφρόδιτη” δήλωση Αυγενάκη για Τατούλη. Άμεση στήριξη των “γαλάζιων” περιφερειακών συμβούλων στον Περιφερειάρχη. Εκρηκτικό κλίμα κατά τη διάρκεια, αλλά και στο περιθώριο “γαλάζιας” εκδήλωσης. Αποστάσεις Βορίδη από Αυγενάκη. 

Ένα βήμα πριν την απώλεια του κεκτημένου του “απόλυτου φαβορί” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι σαφές ότι ο κύκλος εσωστρέφειας που έχει ανοίξει το ζήτημα Τατούλη βασανίζει όλο και περισσότερο, ανοίγει όλο και μεγαλύτερες πληγές στη ΝΔ. Οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, σε εκδήλωση της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση στην Τρίπολη, εγκλωβίζουν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα περισσότερο στη δύνη της εσωστρέφειας σε μια στιγμή που εντός των επόμενων 17 μηνών καλείται να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

*Οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, σε εκδήλωση της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση στην Τρίπολη

Η δήλωση Αυγενάκη

Επικίνδυνη αυτοδιοικητική μάζωξη” χαρακτήριζε το messiniapress.gr εκδήλωση της Κυριακής στην Τρίπολη με θέμα την αυτοδιοίκηση. Τον τίτλο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με μια “ερμαφρόδιτη” δήλωση, που διχάζει και προκαλεί αντιδράσεις, ερωτήματα και νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε: “Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς μια οδό, που έχει χαραχτεί από την κεντρική μας διοίκηση, από το κέντρο. Αυτή η στρατηγική διαμορφώνεται και λειτουργεί σε όλη την επικράτεια , συστηματικά και οργανωμένα.

Από ο,τι αντιλαμβανόμαστε ο κ. Τατούλης δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Στο χέρι του είναι, στο χέρι και των στελεχών της περιφέρειας είναι να δείξουν δείγματα τέτοια, ώστε να γίνει κατανοητό, πλέον, ότι δεν υπάρχουν δύο στρατηγικές, αλλά υπάρχει μια ενιαία, σε πνεύμα συνεργασίας και βεβαίως εφαρμογής πολιτικών που θα προσφέρουν έργο”.

Ο κ. Αυγενάκης με την πιο πάνω δήλωση κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: Να αποκλείσει και να προσκαλέσει ταυτόχρονα τον κ. Τατούλη στη ΝΔ. Έτσι, από το: “Ο κ. Τατούλης δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας”, χωρίς να μεσολαβήσει καμιά άλλη λέξη, ο κ. Αυγενάκης έφτασε στο: “Στο χέρι του είναι (σσ του Π. Τατούλη), στο χέρι και των στελεχών της περιφέρειας είναι να δείξουν δείγματα τέτοια, ώστε να γίνει κατανοητό, πλέον, ότι δεν υπάρχουν δύο στρατηγικές, αλλά υπάρχει μια ενιαία, σε πνεύμα συνεργασίας”.

Το video των δηλώσεων του κ. Αυγενάκη: 

Οι αντιδράσεις

Όπως και να “διαβαστεί” η δήλωση του κ. Αυγενάκη το αποτέλεσμά της είναι ένα: Η διχόνοια στο εσωτερικό της ΝΔ, οι προστριβές και οι αναταράξεις μεταξύ σημαντικών στελεχών της στην Πελοπόννησο. Αυτό προκύπτει και από την ένταση της αντίδρασης που πυροδότησε η αναφορά Αυγενάκη στον Τατούλη. Η αντίδραση αυτή εκδηλώθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά ανακοίνωση, η οποία βγήκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και την υπογράφουν οι “γαλάζιοι” περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Τατούλη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: “Έχοντας ως προσωπικές παρακαταθήκες τους πολυετείς αγώνες για την παράταξη της ΝΔ, και συμμεριζόμενοι απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της, που αποτελούν τη βάση για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, και με βαθιά την πίστη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο, δηλώνουμε απερίφραστα ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στελέχη πρώτης γραμμής για τη ΝΔ στην Πελοπόννησο. Στελέχη που εγγυόμαστε ταυτόχρονα τον άρρηκτο δεσμό του κόμματος με την κοινωνία, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή, ειλικρινή και έντιμη σχέση.

Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αυτοδιοικητική μας παράταξη, την «Νέα Πελοπόννησο», της οποίας είμαστε εκλεγμένοι κι εκλεγμένες σύμβουλοι και Αντιπεριφερειάρχες, και με την οποία συστρατευθήκαμε στη βάση αρχών και σχεδίων που δημιουργούν συνθήκες ευημερίας και προόδου για όλη την Πελοπόννησο αλλά και για κάθε χωριό, πόλη και επαρχία που εκπροσωπούμε ο καθένας από εμάς.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και ο ειλικρινής διάλογος στην πολιτική δημιουργούν εκείνη την συνθήκη εντιμότητας που δένει όλους εμάς με την ηγεσία της παράταξης. Τόσο της κομματικής μας, όσο και της αυτοδιοικητικής μας. Στηρίζουμε το έργο μας στην Πελοπόννησο υπό την ηγεσία του Περιφερειάρχη μας Πέτρου Τατούλη, όσο στηρίζουμε με το έργο μας την ηγεσία της ΝΔ.

Η παράταξη είμαστε όλοι μαζί και όχι αυτοί ή εμείς. Η τακτική του διχασμού δεν χωρά στη παράταξη της ΝΔ. Στην Πελοπόννησο είμαστε όλοι μαζί. Και ας μην το αγνοεί κανείς αυτό”.

*Τίτλος της ανακοίνωσης είναι: “Στηρίζουμε τον Περιφερειάρχη όσο στηρίζουμε και την ηγεσία της ΝΔ” και την υπογράφουν οι: Τζανετέα Ντία – Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Παναγιωτοπούλου Ελένη – Αντιπεριφερειάρχης και μέλος ΔΣ ΕΝ.Π.Ε., Γκίκας Αθανάσιος – Αντιπεριφερειάρχης, Μπούζα Αντωνία – Αντιπεριφερειάρχης, Γκούνης Αποστόλης – Περιφερειακός Σύμβουλος, Καρράς Παναγιώτης – Περιφερειακός Σύμβουλος, Κατσίρης Γιάννης – Περιφερειακός Σύμβουλος, Παπαφωτίου Απόστολος – πρώην Αντιπεριφερειάρχης – Περιφερειακός Σύμβουλος, Πετρίτσης Γεώργιος – Περιφερειακός Σύμβουλος, Πισιμίσης Αθανάσιος – Περιφερειακός Σύμβουλος, Σιδέρης Βασίλης – πρώην Αντιπεριφερειάρχης – Περιφερειακός Σύμβουλος.

Το δεύτερο επίπεδο, στο οποίο εκφράστηκε η δυσαρέσκεια στελεχών τη ΝΔ σχετίζεται με την ίδια την εκδήλωση, στο περιθώριο της οποίας έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Αυγενάκη. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ΝΔ που είναι και στελέχη της παράταξης του Π. Τατούλη, υπήρξε σαφέστατη αντίδραση προς το πρόσωπο του κ. Αυγενάκη. Μάλιστα, η δυσφορία έγινε αντιληπτή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση.

Αποστάσεις Βορίδη

Οι δηλώσεις Αυγενάκη, οι οποίες επαναλήφθηκαν με τον ίδιο τρόπο και προς τα στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Τρίπολης, έγινε εγκαίρως αντιληπτή από στελέχη της ΝΔ, τα οποία προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Συγκεκριμένα, τέτοια προσπάθεια κατέβαλε ο Μάκης Βορίδης, επίσης κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο οποίος αντιλήφθηκε έγκαιρα τις αντιδράσεις. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης στις δηλώσεις του κράτησε αποστάσεις από τον κ. Αυγενάκη δηλώνοντας οτι η Νέα Δημοκρατία “δεν έχει ξεκινήσει να μιλά για πρόσωπα” και προσέθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη ΝΔ είναι θεσμική.

Πηγή φωτογραφιών και video: arcadiaportal.gr, kalimera-arcadia.gr

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σπίρτζης για Ολυμπία Οδό: Στην Καλαμάτα κλείνει “δαχτυλίδι” της Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσήνη με Χαρίτση και Ρήγα και θέμα “το σχέδιο της επόμενης μέρας”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.