Σε πανηγυρικό κλίμα η υπογραφή του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Πολιτική νίκη Τατούλη η υλοποίηση του έργου. Για “εμβληματικό έργο” έκαναν λόγο στελέχη της ΤΕΡΝΑ.
Τέλος μιας “βρώμικης” εποχής και αρχή μιας νέας σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Το έργο, το οποίο πέρασε από “σαράντα κύματα”, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τη σύμβαση εντός των επόμενων 10 μηνών η ανάδοχος εταιρεία (ΤΕΡΝΑ), θα ξεκινήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων βγάζοντας από το αδιέξοδο τους δήμους, οι οποίοι μέχρι σήμερα πετούν τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές.
Πολιτική νίκη Τατούλη
Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης και η υλοποίηση του έργου αποτελούν σαφή πολιτική νίκη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος από το 2010 ξεκίνησε το σχεδιασμό της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η πολιτική νίκη του κ. Τατούλη αποκτά ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο γιατί αυτό το έργο λύνει το σημαντικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας, αλλά γιατί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός πολεμήθηκε από κυβερνήσεις, βουλευτές, αντιπολιτεύσεις του περιφερειακού συμβουλίου και δημάρχους της Πελοποννήσου. Τελικά, μετά την πάροδο σχεδόν 8 χρόνων και ενώ η σύμβαση μπορούσε να έχει υπογραφεί αρκετά χρόνια πριν, όλοι συναίνεσαν στον σχεδιασμό Τατούλη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που λύνει το πρόβλημα με ρεαλιστικό τρόπο.
Η υπογραφή της σύμβασης
Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου σε πανηγυρικό κλίμα. Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Σταύρος Αργειτάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, Μ. Μαραγκουδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γιώργος Αγραφιώτης.
Επίσης, παρόντες ήταν δήμαρχοι της Πελοποννήσου (Π. Νίκας και Π. Κατσίβελας από τη Μεσσηνία) αντιπεριφερειάρχες (πλην της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας), καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Π. Τατούλη.
Ο Πέτρος Τατούλης υπογράφει τη σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου:
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ υπογράφει για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας:
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου:
Οι δηλώσεις
Μιλώντας για την υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. “Οι πολίτες περίμεναν το συγκεκριμένο έργο εδώ και πολλές δεκαετίες” ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος συνεχίζοντας σημείωσε ότι το έργο αποτέλεσε βασική δέσμευση της παράταξής του και το 2010, αλλά και το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης, παρότι το συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, ευχαρίστησε όλους όσους “είτε ευεργέτησαν, είτε στάθηκαν απέναντι στο έργο”, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά και τον κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος στήριξε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή.
Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι “φτάσαμε σε μια απόφαση δύσκολη μετά από μεγάλη διαδικασία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, από τη μέχρι τώρα εμπειρία, καταλήξατε στη σωστή απόφαση και θα δικαιωθείτε. Είναι μια καινούρια αντίληψη η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα χρειαστεί καιρός για να εμπεδωθεί απολύτως. Είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα και τα οφέλη”. Σημειώνεται ότι ο κ. Πιτσιόρλας στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο έργο θα φέρει ακόμα και μείωση των δημοτικών τελών, ενώ προσέθεσε ότι θα προσφέρει και έμμεσα οικονομικά οφέλη στην Πελοπόννησο.
Από την πλευρά των δημάρχων της Πελοποννήσου ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Στ. Αργειτάκος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα αιτήματα των δήμων σε σχέση με το έργο ικανοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης.
Τέλος, από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ, ο κ. Μαραγκουδάκης σημείωσε: “Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 έχει αίσιο τέλος. Είναι ένα έργο, το οποίο είναι για εμάς είναι εμβληματικό διότι είναι το μεγαλύτερο έργο που αυτή τη στιγμή γίνεται στην Ελλάδα. Είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, καθώς χρησιμοποιούμε τεχνολογίες που είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Χαρακτηριστικά θα πω ότι αυτό το έργο έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς θα παράγουμε και ενέργεια από τα απορρίμματα, που σημαίνει ότι το έργο είναι άκρως περιβαλλοντικό. Επίσης, το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα απασχολήσει πολλούς και κατά την κατασκευή, αλλά και κατά τη λειτουργία του”. “Είναι ένα έργο” τόνσε καταλήγοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ “το οποίο εμείς πιστεύουμε”.