Γιώργος Κατρούγκαλος: Αντίθετη η Ελλάδα με τη μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ

Αντίθετη με τη μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ, όπως προβλέπεται στο νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η χώρα μας, και στο πλαίσιο αυτό αναζητεί συμμάχους ώστε μέσα από τις διαπραγματεύσεις να ανατρέψει τη λογική αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τις επιτροπές Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και του συστήματος ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι δίνεται μάχη ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν συντηρητικές λογικές και άλλες που υπερασπίζονται την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που είναι ύψους 1,4 τρισ. ευρώ, τα κονδύλια για τη ΚΑΠ προβλέπονται μειωμένα, αντίθετα είναι αυξημένα για την ασφάλεια των συνόρων, ενώ το Brexit, όπως τονίστηκε και στη συζήτηση που έγινε, αφήνει ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 10-14 δισ., και γι’ αυτό διακατέχεται από τη λογική, «λιγότερες δαπάνες και περισσότερα έσοδα».

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη κοινωνική αναδιανομή, με αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ σε αυτή τη κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι η σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις, αφορά τον προσανατολισμό της κατανομής των κονδυλιών καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κάθε χώρα ξεχωριστά.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, στη διαπραγμάτευση που γίνεται, «η χώρα μας αναζητά παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία, που αντιδρούν στη μείωση των κονδύλων για την ΚΑΠ».

Είμαστε στη μέση ενός μαραθώνιου όπου συγκρούονται κοινωνικές απόψεις και συμφέροντα κρατών, είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Ο προσανατολισμός της κατανομής των κονδυλίων είναι σημαντικός και συναρτάται με το ποια Ευρώπη θέλουμε σε μια στιγμή μάλιστα που εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις αξίες και τους προσανατολισμούς. Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο περιορίζει τη δυνατότητά μας να έχουμε πολλές φιλοδοξίες. Απαιτείται ομοφωνία και αυτό σημαίνει συμμαχίες γύρω από επιμέρους θέματα. Ελπίζουμε πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Εμείς επιδιώκουμε πολύπλευρες συμμαχίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των επτά. Στη διαπραγμάτευση συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις, συγκρούονται ταξικά και εθνικά συμφέροντα, που κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύπλοκη», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Δεν θα δεχθούμε μειώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για αυτό προωθούμε συμμαχίες με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία αλλά και με άλλες χώρες που έχουν κοινές θέσεις με εμάς. Αντιδρούμε στη μείωση των κονδυλίων και είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε και αύξηση της δικής μας εισφοράς, γιατί προσδοκούμε να κερδίσουμε από τους φακέλους κονδυλίων που θα επιστραφούν στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στα κονδύλια για την άμυνα, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη που θα αποκτήσει πολιτική βαρύτητα για αυτό και είναι ανάγκη να περιφρουρηθούν τα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό αλλά και τους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Πηγή:ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης από Βρυξέλλες: Στην κορυφή απορρόφησης πόρων η Ελλάδα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά περίπου 30.000 άτομα, μεταξύ 2017 και 2018

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ