Αναζητούν τις ρίζες τους μέσω DNA: Η ιστορία του “Σικελού” με πατέρα από την Καλαμάτα

16 Ιουλίου 2018

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι, διεθνώς, απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρείες που «χτίζουν» τράπεζες DNA (αντλώντας στοιχεία από ήδη διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, όπως το 1.000 Genomes Project, ή κυρίως από δείγματα πελατών τους), ελπίζοντας ότι με τη βοήθειά τους θα αλιεύσουν περισσότερα στοιχεία για την καταγωγή τους ή θα εντοπίσουν άγνωστους συγγενείς.

Οι πρώτες εταιρείες αυτού του είδους εμφανίστηκαν στις αρχές του 2000 και κάποια περίοδο ξεπερνούσαν τις 30 σε αριθμό. Οι περισσότερες έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ, λειτούργησαν κι άλλες όμως στη Βρετανία, στην Ισλανδία, στον Καναδά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν δώσει γενετικό υλικό σε αντίστοιχες εταιρείες. Τουλάχιστον οι μισοί εξ αυτών είναι πελάτες της Ancestry.

Η τάση έχει διαδοθεί ευρύτατα στα μέλη της ελληνικής Διασποράς. Μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Κάποιοι παρακινούνται από την επιθυμία του νόστου για την πατρίδα των προγόνων τους, άλλοι από την ανάγκη να ανασυνθέσουν την προσωπική τους ιστορία.

Από τη Σικελία στην Καλαμάτα

Όταν η Αμερικανίδα Ελεν Γουαϊτχάουζ έστηνε το δικό της γενεαλογικό δέντρο, θεωρούσε ότι κανείς δεν της είχε στερήσει την πρόσβαση στην αλήθεια. Γνώριζε αρκετά για την καταγωγή της μητέρας της από την ινδιάνικη φυλή των Τσερόκι. Στο παρελθόν του πατέρα της όμως υπήρχαν κενά. Δεν είχε κάποια ληξιαρχική πράξη γέννησής του, παρά μόνο ένα πιστοποιητικό βάπτισης που όριζε ως έτος γέννησης το 1929. Σε αυτό αναγράφονταν ως γονείς του η Ρόζα Πάνο (Σικελή που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1909) και ο επίσης Σικελός Ντομένικο Γκουτίλο, ο οποίος όμως σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1921 στο Σικάγο σε συμπλοκή της μαφίας.

Πώς γινόταν ο παππούς της να είχε πεθάνει οκτώ χρόνια πριν από τη γέννηση του πατέρα της; Η Γουαϊτχάουζ ταξίδεψε μέχρι τη Σικελία προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο. Επέστρεψε όμως στις ΗΠΑ άπραγη. Ο πατέρας της, Τζόζεφ Γκουτίλο, πέθανε το 2006 θεωρώντας λανθασμένα μια ζωή ότι ήταν Σικελός. «Με πονάει που δεν γνώρισε ποτέ τους βιολογικούς του γονείς», λέει η Γουαϊτχάουζ. Πέρυσι έκανε τεστ DNA σε μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Έκπληκτη έμαθε ότι έχει κοντινά ξαδέρφια στην Καλαμάτα. Ο Έλληνας που θεωρεί ότι ήταν ο βιολογικός της παππούς φαίνεται ότι το 1929 ζούσε στο Σικάγο.

«Πρέπει να ταξιδέψω στην Ελλάδα για περισσότερα στοιχεία», λέει. «Το DNA μου αποκάλυψε έναν καινούργιο κόσμο. Είναι ευθύνη μου να λύσω το μυστήριο της καταγωγής του πατέρα μου».

Ο Τζόζεφ Γκουτίλο στην Οκλαχόμα. Μεγάλωσε θεωρώντας ότι είναι Σικελός. Είναι πιθανό όμως ο πατέρας του να ήταν Έλληνας και μάλιστα από την Καλαμάτα

Πηγή:kathimerini.gr

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παναθηναϊκός: Αναχώρησε η αποστολή για την Ολλανδία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πανελλήνιες: Μικτές τάσεις στις βάσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για βραχυχρόνιες μισθώσεις: «Παρασιτική» δραστηριότητα – «Aντιμετώπιση του προβλήματος» ζητούν από τον Μητσοτάκη

Ανακοίνωση, σχετικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τις επιπτώσεις που έχουν στη λειτουργεία των ξενοδοχειακών μονάδων, εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων

Δείτε επίσης