Διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ στο δήμο Καλαμάτας για τις κατασχέσεις και τα χρέη σε δήμους και δημόσιο

/

Διευκρινήσεις για τις κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη προς δήμους και δημόσιο δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε απαντητικό έγγραφό της προς το δήμο Καλαμάτας. Το έγγραφο της ΑΑΔΕ έρχεται σε συνέχεια κοινοποίησης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικά με τα χρέη προς δήμους και δημόσιο.

Στην απάντησή της η ΑΑΔΕ αναφέρει:

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και τη διακοπή της παραγραφής τους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα κατά των οφειλετών και των συνυπευθύνων.

Επίσης, προστέθηκαν νέα εδάφια στο ανωτέρω άρθρο 9 του Κ.Ε.Δ.Ε., με τα οποία αυξήθηκε από 300€ σε 500€ το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής, για το οποίο δεν λαμβάνονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της κατάσχεσης κινητών και ακινήτων κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία.

Επιπρόσθετα, μετά την τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κ.Ε.Δ.Ε, ως προς τις προθεσμίες έκδοσης προγραμμάτων πλειστηριασμού ακινήτων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά την επιβολή της κατάσχεσης, εκτός εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος, έχουν ήδη παρασχεθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης ότι σπουδαίο λόγο συνιστά και η περίπτωση ακινήτου οφειλέτη, το οποίο αποτελεί αποδεδειγμένα την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης.

Τέλος, με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τραμπ: “Πολύ καλύτερες” οι συνομιλίες με τον Πούτιν από τις επαφές με το ΝΑΤΟ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση Χαρίτση με τον Περιφερειακό Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανασχηματισμός με εκπλήξεις στο δήμο Πύλου – Νέστορος: Αντιδήμαρχος με σημαντικές αρμοδιότητες ο Ηλίας Κανάκης – Η απόφαση του του Π. Kαρβέλα και οι πρώτες δηλώσεις

Μια μεγάλη έκπληξη εμπεριείχαν οι αποφάσεις του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, σχετικά με τον