Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

13/9/1986: 32 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας (φωτο & video)

32 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το Σάββατο της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986. Το ρολόι έδειχνε 20:21 όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Καλαμάτα με μια δόνηση της τάξεως των 6.2 Ρίχτερ. Ο απολογισμός βαρύς: 22 νεκροί, 300 τραυματίες, το 70% των κτιρίων κρίνεται ακατάλληλο για χρήση. Δύο μέρες μετά, την 15η Σεπτεμβρίου, ακολουθεί ένας ακόμα σεισμός. Η ένταση της δόνησης είναι 5.6 Ρίχτερ και ο Εγκέλαδος αποτελειώνει την Καλαμάτα.

Πλέον, 32 χρόνια μετά από εκείνη την καταστροφή, είναι δύσκολο να λεχθεί ή να γραφτεί κάτι που δεν έχει ειπωθεί. Πλέον, 32 χρόνια μετά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε τα θύματα και τις ζημιές που, ευτυχώς, αποτέλεσαν την εκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της Καλαμάτας.   

Οι δείκτες του ρολογιού της Υπαπαντής «κολλημένοι» στην ώρα του καταστροφικού σεισμού:

Η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε συντρίμμια:

Η οδός Αριστομένους. Ο κεντρικότερο δρόμος της Καλαμάτας λίγες ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς:

Διάσωση εγκλωβισμένης από τα ερείπια. Ακόμα και σήμερα, όσοι έζησαν τον σεισμό του 1986, μνημονεύουν τους ηρωικούς πυροσβέστες και τους ηρωικούς κατοίκους της πόλης:

Η πολυκατοικία στην περιοχή «Νησάκι», η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος:

Ένα σπίτι «χάσκει» λίγο μετά την καταστροφή. Μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες Καλαματιανοί έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν επί χρόνια να μείνουν σε σκηνές και σε λυόμενα:

Ο σεισμός της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 είναι συνυφασμένος με δύο πλοία. Το πρώτο είναι το πλοίο «Πάρος», το οποίο θα ένωνε για πρώτη φορά την Πελοπόννησο με την Κρήτη, καθώς θα εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα – Καστέλι. Τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης συνέπεσαν με τον σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου.

Ένα ακόμα πλοίο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τον σεισμό της Καλαμάτας είναι το «Μαριάννα», το οποίο έφτασε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να στεγάσει δεκάδες Καλαματιανούς που είχαν χάσει τα σπίτια τους.

Video αφιέρωμα στους καταστροφικούς σιεσμούς: 

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου ένα πρωτοφανές κίνημα από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδηλώνεται με στόχο τη στήριξη των κατοίκων της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινητοποίησης η συναυλία που δόθηκε στο ΟΑΚΑ με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ονομάτων της ελληνικής μουσικής: Αλεξίου, Μοσχολιού, Κηλαηδόνης, Πάριος, Διονυσίου, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που συμμετείχαν σε εκείνη τη συναυλία. Video αφιέρωμα στους καταστροφικούς σιεσμούς: 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ