«Μαριονέτες» και υποτελείς επιχειρεί να επιβάλει ο Μητσοτάκης στις αιρετές περιφέρειες

/

Κυνική ομολογία Μητσοτάκη για το πως αντιλαμβάνεται την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε τις περιφέρειες «βραχίονα» για την υλοποίηση των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Ψάχνει …πρόθυμους για να προχωρήσει σε συμφωνίες στήριξης και υποτέλειας.

Σαφές πισωγύρισμα αποτελεί η θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πως αντιλαμβάνεται την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το θεσμό των αιρετών περιφερειών στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, έδειξε ότι αντιμετωπίζει το δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες, καθώς την χαρακτήρισε «βραχίονα» για την υλοποίηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. «Με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους, οι Περιφέρειες είναι κρίσιμος αναπτυξιακός βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας», είπε κυνικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η συγκεκριμένη θέση του προέδρου της ΝΔ, εκτός του ότι συνιστά πολιτικό πισωγύρισμα, αποτελεί θεσμικό και συνταγματικό ακροβατισμό, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι ζητούν το πέρασμα στην περιφερειακή διακυβέρνηση, που σημαίνει περισσότερη θεσμική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των περιφερειών. 

Στήριξη σε …μαριονέτες 

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τον βραχίονα της κυβέρνησής του στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ότι το ρόλο αυτό θα τον αναλάβουν πρόσωπα της επιλογής του, τα οποία θα τύχουν της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. «Στις περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν σημαίνει αυτό, κατ’ ανάγκη, ότι θα υποστηρίξουμε υποψηφίους επειδή προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί κάπου να επιλέξουμε πρόσωπα τα οποία είναι έξω από τη Νέα Δημοκρατία. Άρα θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένους συνδυασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η συγκεκριμένη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το κυνικό του σχέδιο για μετατροπή των περιφερειών σε φέουδα και έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωνε προ ολίγων ημερών ότι «οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους».

Δημοτικές εκλογές

Αντιθέτως, η θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού (δήμους) είναι τελείως διαφορετική και όχι τυχαία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι: «Αν πραγματικά πιστεύει κανείς στην χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών, τότε τα κόμματα σταδιακά θα πρέπει να απομακρύνονται από τις λογικές των χρισμάτων, της στήριξης, και να δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν με τον τρόπο με τον οποίο αυτές πιστεύουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Ειδικά τώρα, υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα, για μας, της απλής αναλογικής. Το οποίο, για μας, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Έχω πει -το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι αν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα ξαναλλάξει και θα πάμε με το προηγούμενο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπόθεση εργασίας αυτή τη στιγμή είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα δούμε, λοιπόν, τι θα κάνουμε στους δήμους, και στους μεγάλους δήμους που αναφέρατε. Δεν είμαι έτοιμος αυτή την στιγμή ακόμα να σας απαντήσω».

Η «a la carte» ευαισθησία του προέδρου της ΝΔ έναντι των τοπικών κοινωνιών, αποδεικνύει περαιτέρω την κυνικότητα του σχεδιασμού του. Από τη μια επιχειρεί να ελέγξει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία διαχειρίζεται κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ από την άλλη επιδεικνύει τη …δημοκρατικότητά του στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα ελάσσονος αναπτυξιακής σημασίας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νίκος Ανδρουλάκης: Η τακτική των χρισμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρεοκοπήσει

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συζητήσεις της κυβέρνησης με Καναδούς για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Πελοπόννησος 2030: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Οι αναφορές στα ζητήματα της Μεσσηνίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της