Αλέξης Χαρίτσης: Βούληση της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους

28 Σεπτεμβρίου 2018

Στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Αναφερόμενος στο προσωπικό των δήμων είπε ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ιεράρχηση των αναγκών και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ενώ για συμβασιούχους που έχουν πολυετή προϋπηρεσία όπως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», στο πλαίσιο πάντα του διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Προανήγγειλε, ακόμα, την κάλυψη 118 μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου όπως είπε δεν έχουν δει ποτέ μηχανικό ή οικονομολόγο.

ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «πολιτικά αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών, που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα». «Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να απαλλάξει το κράτος από τις δημόσιες δαπάνες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνει βασική υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ».

Αρμοδιότητες

Με αφορμή τη σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης που παρατηρείται κυρίως κατά την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδοθεί το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταρτιστεί νομοσχέδιο για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Απλή αναλογική

Αναφερόμενος στη εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν από τι στιγμή που έχουμε ψηφίσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος στις εθνικές εκλογές να μην μπορούμε να την εφαρμόσουμε στις τοπικές κοινωνίες εκεί όπου κατεξοχήν απαιτείται να υπάρχουν συνθέσεις, συναινέσεις και σχήματα που θα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια».

Χωροταξικό

ΓΑια το χωροταξικό των δήμων ξεκαθάρισε ότι «θα ήταν απολύτως επιπόλαιο να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές» και διευκρίνισε λέγοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα διάσπασης δήμων «μόνο για εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού».

 

 

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στα χέρια της αστυνομίας 24χρονος που είχε ρημάξει αυτοκίνητα στο δήμο Πύλου – Νέστορος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Ανασχηματισμός» στο δήμο Καλαμάτας: Οι νέοι αντιδήμαρχοι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερη περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στην Πελοπόννησο – Στην Καλαμάτα το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίπολη, Κερασίτσα, Σπάρτη, Καλαμάτα, Πύλο, Πύργο και Αμαλιάδα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του

Χαρίτσης για ναυάγιο Πύλου: Η απόφαση του δικαστηρίου για την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και την αθώωση των εννέα κατηγορουμένων είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, για την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και την αθώωση των εννέα κατηγορουμένων, είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη

Δείτε επίσης