Πρωτοβουλία του Πέτρου Τατούλη για την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης των αγροτών

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, στην παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, για την εξισωτική αποζημίωση.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σε συνέχεια της επιστολής του Περιφερειάρχη, ο Υπουργός συμφώνησε να ενσωματωθούν στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης οι αποκλειόμενες περιοχές, οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί από τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεσμεύτηκε άμεσα να αποσταλούν με ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας τεκμηριωμένα στοιχεία για την ενσωμάτωση και των περιοχών αυτών.

Σημειώνεται οτι προηγουμένως με επιστολή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας, ο κ. Τατούλης είχε επισημάνει τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, αναφορικά με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του επεσήμανε τόσο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, όσο και το γεγονός ότι οι περιοχές που αφορά η Υπουργική Απόφαση έχουν μειονεκτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τη διαδικασία οριοθέτησης.

«Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως την εξισωτική, τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους γεωργούς, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, με συνέπεια την απώλεια οικονομικών ενισχύσεων για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των κατοίκων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πληγεί ο ευαίσθητος κλάδος της κτηνοτροφίας και ενδεχομένως να δημιουργηθούν τάσεις εγκατάλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων των απεντασσόμενων μειονεκτικών περιοχών» αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση Κοζομπόλη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ζημιές και εξισωτική αποζημίωση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απαντήσεις από τον Περικλή Μαντά για τον κοριό ζητάει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ