Σε δοκιμασία για τις σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Π. Νίκα μετατρέπεται ο δήμος Καλαμάτας

Σε κρίση η σχέση πρώην πρωθυπουργού με το δήμαρχο Καλαμάτας. Τα «θέλω» του Αντώνη Σαμαρά, τα «φοβάμαι» του Παναγιώτη Νίκα και η …άτυπη συμφωνία. Το ρήγμα και οι παράπλευρες απώλειες Το παρασκήνιο των μεθοδεύσεων σε δήμο Καλαμάτας και περιφέρεια Πελοποννήσου.  

Τη φημολογία που θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να μην είναι διαθέσιμος να παράσχει την αναγκαία πολιτική βοήθεια στον Παναγιώτη Νίκα για την περιφέρεια Πελοποννήσου, εντείνουν όσα έρχονται στη δημοσιότητα και συζητιούνται για τις σχέσεις των δύο ανδρών και αν είναι τόσο «θερμές» όσο παρουσιάζονται.

Το πρώτο ρήγμα

Η αλήθεια είναι ότι η επαναπροσέγγιση των δύο ανδρών δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Αν πάμε λίγες μέρες πίσω θα φτάσουμε στο πρωινό της 5ης Σεπτεμβρίου, που ο δήμαρχος Καλαμάτας καταφθάνει σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας, προκειμένου να ανταλλάξει μια προκαθορισμένη χειραψία με τον πρώην Πρωθυπουργό. Είναι το πρώτο επεισόδιο μια κακογραμμένης φάρσας, η οποία κορυφώνεται την μεθεπόμενη με την κάθοδο στην Καλαμάτα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το σενάριο της επαναπροσέγγισης, το οποίο εξελίχθηκε στις δύο πιο πάνω πράξεις, ωστόσο, «κάηκε». Ο Αντώνης Σαμαρά φρόντισε οι χειραψίες με τον Π. Νίκα να δείχνουν την πραγματική σχέση των δύο. Δεν θέλησε, καν, ο δήμαρχος Καλαμάτας να καθίσει δίπλα του και αντάλλαξε, εντελώς αμήχανα, κάποιες σκόρπιες κουβέντες, που σε συνολική διάρκεια δεν ξεπέρασαν το λεπτό.

Η εικόνα επιβεβαιώνει όσους ξέρουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά και επιμένουν ότι η σχέση του με τον Π. Νίκα με τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα είναι ποτέ «καλή», όσες χειραψίες και υπερβάσεις να μεσολαβήσουν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, λένε όσοι γνωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό, η σχέση τους μπορεί να φτάσει μέχρι το «αδιάφορη». Ένα πρόσωπο, δε, το οποίο διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με την πλευρά Σαμαρά, προσυπογράφει τα πιο πάνω. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τη χειραψία Σαμαρά – Νίκα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το συγκεκριμένο πρόσωπο, ομολογεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσει τον Παναγιώτη Νίκα. Η πιο πάνω …παρέμβαση «ταξιδεύει» σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και, σχετικά σύντομα, δημιουργεί το πρώτο ρήγμα στην εικόνα Σαμαρά – Νίκα.

Ο δήμος Καλαμάτας

Οι μέρες περνούν και η φημολογία για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Νίκα κορυφώνεται. Βρισκόμαστε περί τα τέλη Σεπτεβρίου, όλοι έχουν αποδεχθεί ότι η διαφαινόμενη μεταπήδηση Νίκα στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έργο Σαμαρά και προϊόν μιας «συμφωνίας» ανάμεσα στους δύο. Η «συμφωνία», για άλλους πολιτική συναλλαγή, όμως, φαίνεται ότι εμπεριέχει και το δήμο Καλαμάτας. Έτσι, τις επόμενες μέρες και μέχρι σήμερα, η πολιτική πιάτσα της Καλαμάτας συζητάει ένα θέμα: Το αν ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι της επιλογής Σαμαρά.

Αρχικά το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίστηκε, από το πολιτικό προσωπικό της Καλαμάτας, ως τμήμα μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Νίκα και από ορισμένους, κυρίως της πλευράς Σαμαρά, ως κάτι απολύτως φυσικό.

Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν δικαιώνουν όσους θεωρούν ότι ο δήμος Καλαμάτας, σχεδόν …αυτονόητα, λες και πρόκειται για ιδιοκτησία, πρέπει να παραδοθεί στον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του Π. Νίκα, ακούγοντας και διαβάζοντας ότι πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά φέρονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι, έχουν ανέβει στα κάγκελα μέρες. Η γκρίνια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και φτάνει στα αυτιά του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος κινδυνεύει να «χρεωθεί» ότι, προκειμένου να κάνει ο ίδιος το επόμενο πολιτικό του βήμα (περιφέρεια), «χάρισε» το δήμο Καλαμάτας. Ο κίνδυνος να χαθεί η συνοχή της παράταξης και να ανακύψουν σοβαρά ζητήματα προκαλεί την αντίδραση Νίκα. Το περιβάλλον του διαρρέει πιο έντονα ότι η επόμενη επιλογή στο δήμο Καλαμάτας θα «περάσει» από τον Π. Νίκα. Μάλιστα, άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο δήμαρχο Καλαμάτας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο στη Νέα Δημοκρατία από τον κ. Νίκα, προκειμένου ο ίδιος να μεταπηδήσει στην περιφέρεια. Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, αλλάζει, πάλι, ρητορική. Από «σίγουρος» υποψήφιος περιφερειάρχης που ήταν μεσοβδόμαδα καταλήγει, ξανά, στο αφήγημα του «δεν καίγομαι κιόλας, μπορώ να πάω και σπίτι μου».

Η επόμενη μέρα

Πλέον, το ερώτημα που μπαίνει στα χείλη όλων όσων ασχολούνται με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση είναι αν η ενδεχόμενη σύγκρουση Σαμαρά – Νίκα για το δήμο Καλαμάτας θα εξελιχθεί ραγδαία η ελεγχόμενα.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν σχετικά σύντομα. Οι επίσημες ανακοινώσεις και για το δήμο Καλαμάτας και για την περιφέρεια Πελοποννήσου θα «γράψουν» τον επίλογο όσων έχουν εξελιχθεί. Τότε θα αποκαλυφθούν όλες οι προεκτάσεις. Αυτές που φτάνουν στο δήμο, αυτές που αγγίζουν την περιφέρεια και αυτές που αφορούν το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. 

Τότε θα φανεί αν ο δήμος Καλαμάτας χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο πολιτικής συναλλαγής μεταξύ Σαμαρά – Νίκα ή αν …αξιοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο κομματικών χειρισμών.

Τότε θα λάβει νόημα η απάντηση σημαντικού πολιτικού παράγοντα της Καλαμάτας, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα «γιατί ο Νίκας πήγε στον Σαμαρά;», είπε: «Για να μην του χρεώσουν αυτά που έρχονται»…

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βέτο του Παναγιώτη Νίκα στη Νέα Δημοκρατία για τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο άγνωστος κόσμος των κυνομαχιών στην Ελλάδα: Καταγγελίες «αγγίζουν» την Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ενίσχυση του Αεροδρομίου από τον δήμο Καλαμάτας – Επίσκεψη και συνάντηση του Θανάση Βασιλόπουλου με την Αερολιμενάρχη του «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»

Το Διεθνές Αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» επισκέφθηκε την Πέμπτη (16/3) ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο