Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ένα βήμα πριν την αδειοδότηση η περιφερειακή τράπεζα Πελοποννήσου

Συνάντηση Τατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη του Γερμανικού τραπεζικού συστήματος και με στελέχη της Γερμανικής πρεσβείας. Επαφές και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Προετοιμασία για τη συγκρότηση φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Ικανοποίηση για την υποστήριξη από την κυβέρνηση και τους φορείς της Πελοπονήσου. 

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει το ζήτημα της ίδρυσης της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Ελλάδα (περιφέρεια Πελοποννήσου). Τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με θέμα την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης της εν λόγω τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης συναντήθηκε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Γερμανικού Τραπεζικού Ιδρύματος των Sparkassen, Niclaus Bergmann, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος, Harald Felzen, τον Οικονομικό Σύμβουλο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Bessey.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη αδειοδότησης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης ενεργειών συγκρότησης του φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας και έγινε κατανομή εργασιών, προκειμένου η άδεια να δοθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ο κ. Τατούλης, δήλωσε, μετά τις πιο πάνω συναντήσεις, ότι «το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώνει τόσο τη διορατικότητα, όσο και τον πολιτικό σχεδιασμό μας για την ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, προσφέροντας στους πολίτες νέα υγιή χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επίσης, δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο, τον οποίο είχαμε προσπαθήσει και το 2012, χωρίς ωστόσο η τότε Κυβέρνηση να τον έχει υποστηρίξει». «Σήμερα» τόνισε ο κ. Τατούλης «οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο».

Ικανοποίηση

Ταυτόχρονα, ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι το μοντέλο της περιφερειακής τράπεζας της Πελοποννήσου θα αποτελέσει «οδηγό» για την κυβέρνηση στην προσπάθεια ίδρυσης τέτοιων τραπεζικών ιδρυμάτων και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. «Μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, για την ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας, θα αποτελέσει το εθνικό μοντέλο για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών στη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης και προσθέτει: «Αποφασίστηκε η πιλοτική δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την κατάρτιση εθνικού πλαισίου για τη δημιουργία αντίστοιχων Περιφερειακών Τραπεζών στη χώρα με πρωτοβουλία των Περιφερειών, διαδικασίες οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα».

Υποστήριξη από Δραγασάκη – Χαρίτση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης έκανε ειδική μνεία στην υποστήριξη του εγχειρήματος από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στήριζε την πρωτοβουλία αυτή και από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του συνόλου της Κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ