Επιστολή Κανάκη για την πρόσφατη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή της Πυλίας

/

Επιστολή προς του βουλευτές Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέστειλε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Πύλου – Νέστορος, Ηλίας Κανάκης, προκειμένου να ενημερώσει για τη σημαντική ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Πυλίας από το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Κανάκης σημειώνει:

«Με την παρούσα επιστολή ο συνδυασμός μας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι με την πρόσφατη επιδρομή του μεσογειακού κυκλώνα, στις 29/09/2018, υπέστησαν τεράστιες ζημίες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η αμεσότητα των ενεργειών από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος, του πληγέντος ελαιοκομικού κλάδου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει τα μέγιστα στην Εθνική μας Οικονομία.

Κατόπιν πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που προσωπικά είχα με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, υπεύθυνο αποκλειστικά για το Νομό μας κ. Ηλιόπουλο, μετά λύπης ενημερώθηκα για την επίσημη θέση του φορέα, κατά την οποία, προκειμένου να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις, ως βασική προϋπόθεση απαιτείται σε κάθε αγροτεμάχιο, ξεχωριστά, να υπάρχει, κατά ποσοστό 35% αντίστοιχα, ελαιόδεντρα ποικιλίας μαυροελίας .

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οποιοσδήποτε παραγωγός επιθυμεί παρόλα αυτά να δηλώσει αντίστοιχα την ζημιά στην Κορωνέικη ποικιλία θα έχει την δυνατότητα με αίτηση του να το κάνει παρόλο που θα του γνωστοποιείτε εκ των προτέρων, από τον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, ότι δεν θα δοθούν για την περίπτωση αυτή οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία, κατά την οποία στην πλειοψηφία των αγροτών-παραγώγων του Νομού μας δόθηκε η «χαριστική βολή», καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ με ποια λογική διαχωρίζουν την ποικιλία στην ελαιοποιήσιμη ελιά, από τη στιγμή που κατά την Ενιαία Δήλωση της Ελαιοκαλλιέργειας δεν υφίσταται αντίστοιχος διαχωρισμός.

Υπενθυμίζουμε στον ΕΛΓΑ και στην πολιτεία πως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας, ανελλιπώς καταβάλουν ετησίως ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους, προκειμένου να καρπωθούν τα δικαιούμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα ως προς την στήριξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων-παραγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, ειδικά για την περιοχή μας, που πλήττεται πολλαπλώς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν το «πως» και «γιατί» οι διαδικασίες δρομολογούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αγρότες να απορρίπτονται με έμμεσο τρόπο και να μην συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αποζημιωθέντων».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

30.000.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία την επόμενη εβδομάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης: Κάλεσμα για «δημιουργική σύνθεση» και «συστράτευση» απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Την υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης,