Περιφέρεια Πελοποννήσου: 20.000.000 ευρώ ετησίως τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Περισσότερα από 20.000.000 ευρώ αναμένεται να μπαίνουν ετησίως στα ταμεία της Περιφέρειας αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο οικόπεδο νότια της Πελοποννήσου.

Νέα εποχή στην περιφέρεια θα σημάνει η εκμετάλλευση των υδρογοναναθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο που βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου (δυτικά της Κρήτης). Αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Γιάννη Γρηγορίου (φωτο), ο οποίος παρευρέθηκε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Έσοδα – κοίτασμα

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, τα έσοδα που θα προκύψουν από το εν λόγω κοίτασμα μπορούν να ξεπεράσουν τα 20.000.000 ευρώ ετησίως (φόρος 5% υπέρ της αυτοδιοίκησης), καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για κοιτάσματα που ξεπερνούν αυτά του Πατραϊκού Κόλπου, τα οποία έχουν υπολογιστεί σε 140.000.000 βαρέλια.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Αξίζει να` σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου τέθηκαν περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς ο κ. Γρηγορίου κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ο γενικός διευθυντής των ΕΛΠΕ τόνισε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις έρευνες είναι μηδενικό και προσέθεσε ότι ο κίνδυνος διαρροής από την γεώτρηση είναι μηδαμινό, ακόμα και αν προκληθεί σεισμός 9 Ρίχτερ.

Τέλος, ο κ. Γρηγορίου ξεκαθάρισε ότι τα όσα λέγονται για την ενεργοποίηση των σεισμικών ρηγμάτων από τις γεωτρήσεις είναι μύθος, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων αποφεύγουν στα ρήγματα, δεδομένου ότι σε αυτά δεν είναι εφικτό τεχνικά να πραγματοποιηθεί εξόρυξη.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οικοπέδου της Πελοποννήσου, η οποία αποτελείται από 700 σελίδες, η σύμβαση που αφορά τα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ σε κάθε φάση του σχεδιασμού, έρευνα και εξόρυξη, θα κατατίθενται στο Περιφερειακό Συμβούλιο νέες αναλυτικές μελέτες.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τεράστιο ενδιαφέρον για τον διεθνή διαγωνισμό χαρτογράφησης του βυθού ανοιχτά της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η σαλάτα του Παναγιώτη Νίκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χανδρινός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη – Καλώ τον κύριο δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία του»

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Σπύρος Χανδρινός.

Καλαμάτα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ελέγχου για τη χρήση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν την Τετάρτη (10/7) στους προβλεπόμενους σταθμούς. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει: «Από χθες

Αντιδράσεις με φόντο την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα: «Τα ζητήματα της παραβατικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας δεν λύνονται σε κλειστά γραφεία με κολακείες και δημόσιες σχέσεις» δηλώνει ο Β. Τζαμουράνης

Την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας προκάλεσαν οι υποσχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας.

Συνάντηση Βασιλόπουλου με μέλη του εθελοντικού συλλόγου πολιτικής προστασίας «Εθελοντές Μεσσηνίας»

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλαμάτας πραγματοποίησαν την Πέμπτη (11/7) μέλη του νεοσύστατου Εθελοντικού Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με δ.τ. «Εθελοντές

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης», την Πέμπτη

Δείτε επίσης