Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι «σκουπιδοαναθεσεις» του Νίκα – Στο φως οι συμβάσεις για τη μεταφορά απορριμμάτων

Πάνω από 20 συμβάσεις μεταφοράς απορριμμάτων με τον συλληφθέντα εργολάβο των σκουπιδιών έχει υπογράψει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Από το 2011 ζητούσε απαντήσεις η αντιπολίτευση. Αναθέσεις ακόμα και μετά τη γνωστοποίηση της δράσης του σκουπιδοεργαλάβου.

Σοβαρά ερωτήματα για τις αναθέσεις του δήμου Καλαμάτας στον εργολάβο μεταφοράς απορριμμάτων έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento».

Οι αναθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο δήμος Καλαμάτας προχώρησε στην υπογραφή τουλάχιστον 20 συμβάσεων μεταφοράς με τον σκουπιδοεργολάβο, ο οποίος συνελήφθη να θάβει τα σκουπίδια της Καλαμάτας σε δασικές περιοχές της Ηλείας και κατηγορήθηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η πρώτη σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 3 Μαΐου του 2011, λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό στην Μαραθόλακκα (Απρίλιος του 2011), ο οποίος σταμάτησε τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. 

Η πρώτη ανάθεση αφορά ποσό ύψους 36.000 ευρώ και η τελευταία, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013, ποσό ύψους 204.000 ευρώ. Στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει πολλές ακόμα συμβάσεις, τουλάχιστον 18, και το συνολικό ποσό που δίνεται από το δήμο Καλαμάτας στον εργολάβο μεταφοράς απορριμμάτων ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Ένα σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή (Ιούνιο του 2011) η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει θέσει στα θεσμικά όργανα του δήμου Καλαμάτας ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ήδη από τις 21 Ιουνίου του 2011, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Φαββατάς, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής, καταθέτει τις ενστάσεις του για τη διαδικασία που ακολουθεί ο δήμος Καλαμάτας.

Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της 21ης Ιουνίου του 2011:

Ο κ. Φαββατάς ξαναθέτει ερωτήματα στην Οικονομική Επιτροπή, κατά τη τη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου του 2011:

Όλοι το είχαν βούκινο…

Ο δήμος Καλαμάτας, ωστόσο, ποτέ δεν απάντησε στα ερωτήματα του κ. Φαββατά και προφανώς δεν έψαξε το προφίλ του επιχειρηματία, στον οποίο έδινε εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις, καθώς μετά τα ερωτήματα του Δημοτικού Συμβούλου ακολουθεί μια σειρά από συμβάσεις μεταφοράς.

Το εκπληκτικό της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι ο δήμος Καλαμάτας εμφανίζεται να υπογράφει τρεις συμβάσεις μεταφοράς με τον συλληφθέντα εργολάβο, αφού έχει γίνει γνωστή η δράση σου σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο δήμαρχο Καλαμάτας!

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου του 2013, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στην παράνομη δράση του εργολάβου μεταφοράς των απορριμμάτων. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις και του κ. Νίκα, ο οποίος από εκείνο το σημείο και μετά γνωρίζει με ποιόν εργολάβο έχει να κάνει. Αντί, λοιπόν, ο κ. Νίκας να σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί του υπογράφει ακόμα 3 συμβάσεις μεταφοράς ακόμα, οι οποίες ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. 

Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 15 Ιουλίου του 2013:

Η δήλωση του Παναγιώτη Νίκα στις 15 Ιουλίου του 2013:

Η πρώτη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Νίκας μετά τις 15 Ιουλίου του 2013:

Η δεύτερη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Νίκας μετά τις 15 Ιουλίου του 2013:

Η τρίτη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Νίκας μετά τις 15 Ιουλίου του 2013:

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, μετά τα πιο πάνω,  είναι γιατί ο κ. Νίκας προχώρησε στην υπογραφή 3 ακόμα συμβάσεων με τον σκουπιδοεργαλόβο, ενώ ήξερε για τις παρανομίες. Προφανώς, το συγκεκριμένο ερώτημα μόνο ο κ. Νίκας μπορεί και πρέπει να το απαντήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ