Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο δάκος «τρώει» την ελαιοπαραγωγή σε ολόκληρη την Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας από την επέλαση του δάκου. Οι κλιματικές συνθήκες και το ξεπερασμένο μοντέλο αντιμετώπισης των δακοπροσβολών τα αίτια.

Σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου σημειώνονται φέτος σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς ο δάκος έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Κρήτη, Πελοπόννησος και Μυτιλήνη είναι μόνο μερικές από τις περιοχές, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ανελέητα με αποτέλεσμα η φετινή ελαιοπαραγωγή να είναι ιδιαίτερα μειωμένη, ενώ και η ποιότητα του προϊόντος εμφανίζεται υποβαθμισμένη. Μάλιστα, σε πολλές από τις πιο πάνω περιοχές η μείωση της παραγωγής αγγίζει και το 50%, ενώ τα καλά λάδια, πλέον, σπανίζουν.

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τους αγρότες, αλλά και τους γεωπόνους οι αιτίες που οδήγησαν φέτος στη διόγκωση του προβλήματος είναι κυρίως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία που σημειώθηκε φέτος οδήγησαν σε αύξηση του δακοπληθυσμού με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας να γίνει ανεξέλεγκτη.

Επιπλέον, το πρόβλημα δεν ήταν εφικτό να αντιμετωπιστεί από τους δακοψεκασμούς, καθώς οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα εν λόγω προγράμματα είναι παρωχημένες και δεν επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί απαιτείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην αλλαγή των διαδικασιών που σχετίζονται με τη δακοκτονία. Πλέον, είναι σαφές ότι αν δεν αλλάξει άρδην το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες, αν η χρηματοδότηση δεν αυξηθεί και δεν αποδίδεται έγκαιρα και αν το πρόγραμμα δεν αποκτήσει την αναγκαία ευελιξία, η ελαιοπαραγωγή θα είναι έρμαιο του δάκου, καθώς φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί όλο και περισσότερο την εμφάνιση του φαινομένου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Λευκή πετσέτα» Νίκα

«Παραίτηση» του υποψήφιου περιφερειάρχη από την εκλογική μάχη, 15 ημέρες πριν ανοίξουν

Debate Τατούλη – Νίκα

Θετικά απάντησε στην πρόκληση του νυν και εκ νέου υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου,
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ