Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέτρος Τατούλης στον Ελεύθερο Τύπο: «Κόμμα μου είναι η Πελοπόννησος»

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη:

Διεκδικείτε για τρίτη φορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς, μάλιστα, να έχετε κομματική υποστήριξη. Δεν είναι ένα δύσκολο εγχείρημα;

Δύσκολο είναι να χαράζεις και να ασκείς πολιτική στην πράξη, δεν είναι αυτοσκοπός οι πολιτικοί αγώνες. Στα 35 χρόνια του δημόσιου βίου μου δεν έχω γονατίσει μπροστά σε κανέναν. Το 2007 ήμουν ο μόνος που με παρρησία επεσήμανα τον κίνδυνο η χώρα να πέσει στα βράχια, δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκα. Συγκρούστηκα μάλιστα με τον πανίσχυρο τότε πρωθυπουργό και δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό του 2008 γιατί θεωρούσα ότι οδηγούσε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Ξεκίνησα λοιπόν την πορεία μου στην περιφερειακή διακυβέρνηση με καθαρούς όρους ανεξάρτητης υποψηφιότητας.

Και το έκανα αυτό γιατί πιστεύω ότι η διοίκηση αφορά στις ικανότητες των στελεχών που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα και όχι την οποία κομματική ταυτότητα έχουν. Οι πολίτες δεν χωρίζονται στην καθημερινότητά τους σε αριστερούς, κεντρώους ή δεξιούς. Απλά συνυπάρχουν και συνεννοούνται. Και αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να κρατούν διακριτές την πολιτική από την προσωπική και την επαγγελματική τους ταυτότητα. Η ανεξαρτησία μου ωστόσο είχε πολιτικό πρόσημο εξαρχής. Αντιμετωπίζω τη διοικητική αποκέντρωση, που σηματοδοτεί η περιφερειακή και αυτοδιοικητική διακυβέρνηση, ως ένα βαθιά πολιτικό βήμα για τη χώρα μας. Ως μια φιλελεύθερη, κοινωνική και ριζοσπαστική αλλαγή. Με αυτή την πολιτική ταυτότητα απευθυνθήκαμε -οι συνεργάτες μου κι εγώ- μέσα από τη «Νέα Πελοπόννησο» στους πολίτες από την πρώτη στιγμή. Ανατρέψαμε μια κοσμοθεωρία φτιάχνοντας έναν ακομμάτιστο συνδυασμό.

Δεν ζητήσαμε από κανέναν ούτε χρίσμα ούτε στήριξη. Το 2010 η στήριξη προήλθε από πρωτοβουλίες των πολιτικών κομμάτων και τη δεύτερη φορά η στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε από την εκπεφρασμένη άποψη του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής λόγω του μεγάλου της έργου. Και αυτά τα λόγια δεν είναι κουβέντες δικές μου, είναι κουβέντες του πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά.

Η Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Νίκα. Θεωρείτε τον εαυτό σας «αντάρτη»;

Πολιτεύομαι από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο Κοινοβούλιο προάγοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ή ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό όπως τον όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είμαι διαχρονικά ιδεολογικά απέναντι στον κρατισμό που οδηγεί σε αυταρχική υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε κυβέρνηση και κόμμα. Δεν άλλαξα πολιτική ιδεολογία. Ούτε παράταξη. Ποτέ. Είμαι περισσότερο ΝΔ απ’ όλους αυτούς τους γυρολόγους της πολιτικής που σήμερα το παίζουν τιμητές, ενώ μέχρι χθες υπέσκαπταν την παράταξη. «Κόμμα μου», ωστόσο, αν μπορώ να το θέσω έτσι, είναι η Πελοπόννησος, την οποία υπηρετώ από τη θέση του περιφερειάρχη τα τελευταία 8 χρόνια. Και χρίσμα σε αυτό το κόμμα δίνουν οι πολίτες. Και θα ήταν υποκριτικό να ζητήσω στήριξη από κόμματα ή να επικαλεστώ αντάρτικο. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ανθρώπους που εκφράσουν την πολιτική του. Οι περιφέρειες ωστόσο δεν υπηρετούν κόμματα, αλλά τους πολίτες.

Πώς κρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα;

Υποδέχθηκα τον πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη με μια απλή αρχή, την οποία και εξήγησα. Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου. Η περιφερειακή διακυβέρνηση δεν λειτουργεί μόνο όταν στην κεντρική κυβέρνηση υπάρχει διοίκηση με το ίδιο πολιτικό πρόσημο με εμάς. Στο δικό μας κόσμο οφείλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε προβλήματα. Στην Περιφέρεια, οι πολίτες και εμείς, που διοικούμε, βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση και επικοινωνία. Τα προβλήματά τους είναι δικά μας. Και τα έργα που φέρνουμε εις πέρας δικά τους. Κάθε έργο έχει το ονοματεπώνυμο αυτών που εξυπηρετεί και όχι αυτών που το υπογράφουν ή το κατασκευάζουν. Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του πορεία στην κυβέρνηση, την αξιολόγηση θα την κάνει ο λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ως περιφερειάρχης ασκείτε φιλελεύθερη πολιτική υποστηρίζοντας τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση πιστεύετε ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα στην οικονομία;

Και η σημερινή και οι αυριανές κυβερνήσεις έχουν μπροστά τους μια δύσκολη και πολυετή περίοδο να εξωρθολογήσουν και να ισορροπήσουν δημοσιονομικά τη χώρα.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης γεγονός ότι το βάρος της ανάπτυξης, θεσμικά, πολιτικά και ιστορικά έχει αφεθεί στην πλάτη των Περιφερειών. Εκτιμάτε οτι μέσα στην προσεχή τετραετία θα χρειαστούν περίπου 100 δισ. Ευρώ, προκειμένου η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ποιος μπορεί να πει ότι θα (ξανα)σώσει τις τράπεζες και από που θα βρει αυτά τα 100δισ. ; Και με δεδομένη μια δημόσια διοίκηση, που με τα χίλια της προβλήματα, συνεχίζει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές απαιτήσεις που δημιούργησε η κρίση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος – και αυτό σημειώστε το: Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται λύσεις σήμερα. Όχι αύριο. Και τίποτε θετικό δεν μπορεί να επιτευχθεί, στους χρόνους που απαιτούνται, αν δεν συνεργαστούν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου γρήγορα να μπούμε στην ανάνηψη. Να το πάρουμε απόφαση. Από μόνος του δεν μπορεί κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη του ανεξαρτησία, παρά μόνο αν, συναινώντας και συνεργαζόμενος με όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, παλέψει για να ξαναπιστέψουν οι πολίτες στην πολιτική και ως εκ τούτου και στα κόμματα που την υπηρετούν. Και αυτό – ότι μόνος τους δεν μπορεί κανείς- το απέδειξε με το χειρότερο τρόπο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες η περίοδος των μνημονίων. Όσον αφορά εμάς και τη φιλελεύθερη πολιτική που ασκούμε στην Πελοπόννησο, αναλάβαμε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της παιδείας αποταμίευσης των υφιστάμενων νοικοκυριών. Αφού εξετάσαμε διάφορα μοντέλα, καταλήξαμε στο μοντέλο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, των Sparkasse. Ήδη αυτή τη στιγμή ωριμάζει ο φάκελος της αίτησής μας προκειμένου να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αδειοδότηση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ