Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας: Ερωτήματα για τη λειτουργία 57 Ανωνύμων Εταιρειών

/

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη λειτουργία 57 Α.Ε. της Μεσσηνίας, οι οποίες δεν είχαν καταθέσει τα νόμιμα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πλήθος σοβαρών ερωτημάτων προκαλεί η δημοσιοποίηση από τον πρώην θεματικό αντιπεριφερειάρχη της περιφέρειας Πελοποννήσου, Περικλή Μαντά, λίστας με 57 Ανώνυμες Εταιρείες, οι οποίες έχουν έδρα της Μεσσηνία, αλλά δεν έχουν καταθέσει έγγραφα που ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία τους (ετήσιους ισολογισμούς κλπ) στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Η λίστα

Από τη λίστα των 57 Α.Ε., την οποία απέστειλε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, από ξενοδοχεία μέχρι ΜΜΕ, δεν είχαν καταθέσει στις υπηρεσίες της περιφέρειας, επί πολλά χρόνια, τα αναγκαία και νόμιμα για τη λειτουργία τους έγγραφα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το έγγραφο που απέστειλε ο κ. Μαντάς στους δημοσιογράφους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας της Μεσσηνίας είχαν συντάξει εγκαίρως εισηγήσεις για τις εν λόγω εταιρίες, ωστόσο, για άγνωστο λόγο, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν συμμορφώθηκαν με όσα ορίζουν οι σχετικοί νόμοι.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θέτουν επί τάπητος σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τον αποδέκτη των εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι διαπίστωσαν το κενό στη λειτουργία των 57 Ανωνύμων Εταιρειών. Είναι πολιτικό πρόσωπο ο τελικός αποδέκτης των εισηγήσεων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας; Το πολιτικό πρόσωπο, αν και εφόσον έλαβε γνώση των υπηρεσιακών εγγράφων, έπραξε τα νόμιμα για τη λειτουργία των 57 επιχειρήσεων; Εντόπισε το νομικό κενό στη λειτουργία τους; Έπραξε τα δέοντα, προκειμένου να αρθεί η παρανομία;

Η περίπτωση Μαντά

Από την άλλη πλευρά, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, σοβαρά ερωτήματα γεννά και η ανακοίνωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη για το ζήτημα.

Ο κ. Μαντάς, αφού παραδέχεται ότι οι επιχειρήσεις όφειλαν να έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους και όποια άλλα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, κάνει λόγο για «τυπική παράβαση», για την οποία «ευθύνεται κυρίως η ένταση της οικονομικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας στα χρόνια των μνημονίων»! Μάλιστα, ο κ. Μαντάς εξαπολύει επίθεση εναντίον της περιφερειακής αρχής, η οποία αποφάσισε το συγκεκριμένο ζήτημα να απασχολήσει την Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος ισχύει για όλες τις Α.Ε. της χώρας!

Η ανακοίνωση του κ. Μαντά, εκτός από το εύλογο ερώτημα αν γνώριζε το συγκεκριμένο θέμα όταν ήταν θεματικός αντιπεριφερειάρχης, προκαλεί επιπρόσθετα ερωτήματα, καθώς ο αιρετός της περιφέρειας αντί να ψέξει την περιφερειακή αρχή για την καθυστέρηση ελέγχου των 57 Α.Ε. χαρακτηρίζει την επιβολή του νόμου ως «πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση»!

 

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Βασιλόπουλος διάδοχος του Νίκα – Κέρδισε με ανατροπή τον Π. Μπουζιάνη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λάσπη του Παναγιώτη Νίκα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά χωρίς ονόματα και διευθύνσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις

Τατούλης: Ο κ.Νίκας ευρισκόμενος σε πολιτική ανασφάλεια, αφού όλοι τρέχουν να βρουν τον αντικαταστάτη του, προσπαθεί να διασώσει την πολιτική υστεροφημία του

Σκληρή κριτική στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ασκεί με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα