Μεσσηνία: Ζημιές μετράνε τα ελαιοτριβεία – Προβληματισμός για το μέλλον

15 Δεκεμβρίου 2018

Μία από τις πλέον άσχημες παραγωγικά χρονιές θα περάσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή ελαιολάδου και ήδη αναζητούνται τρόποι ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ένας από τους κλάδους που δείχνει να πλήττεται σοβαρά από την κρίση είναι και οι ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας, που βλέπουν την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη κατά 50%και τα κέρδη τους πλέον, λόγω ποιότητας, να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ο πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης, λίγο πριν κλείσει η χρονιά, δήλωσε: «Οι απώλειες είναι μεγάλες, αφού το παραγόμενο λάδι είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το λάδι είναι αυξημένης οξύτητας και αυτό σημαίνει ότι τα δικά μας δικαιώματα δεν έχουν την ίδια αξία που έχουν όταν το λάδι είναι καλό. Όταν την περασμένη χρονιά το λάδι που κρατούσες από δικαιώματα άξιζε από 3,20 έως 3,40, φέτος βρίσκεται στα 1,9-2 ευρώ».

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος στα 200 περίπου ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτήν τη χρονιά λίγα θα είναι τα ελαιουργεία που θα βγάλουν τα έξοδά τους», τονίζει ο κ. Ηλιάδης. «Οι υπόλοιποι θα μπούνε μέσα όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα». Όσο για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων, ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων θα επισημάνει ότι «πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι είχαν επενδύσει στην επιχείρησή τους και την είχαν αναβαθμίσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Η κάμψη της τιμής του ελαιολάδου ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόμαστε στο τέλος, αν συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα με τον δάκο και το γλοιοσπόριο».

Στο κλείσιμο της περιόδου, οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων θα καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια.

Πηγή:agronews.gr

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετήσια αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου κατά 3,3% ως το 2030

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μενέλαος Γερονικολός: Ήρθε ή ώρα της νέας γενιάς, ήρθε η ώρα της Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχέδιο καταπολέμησης εντόμου που ανήκει στους επιβλαβείς οργανισμούς της ΕΕ: Ποιες περιοχές της Μεσσηνίας είναι στην «προσβεβλημένη ζώνη» και ποιες στη «ζώνη ασφαλείας»

Ανακοίνωση, για την έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, εξέδωσε η

Αντίστροφη μέτρηση για το Μιναγιώτικο φράγμα: Αρχές Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές του ΣΔΙΤ των 145.000.000 ευρώ

Σε φάση εξελίξεων εισέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) ότι

Δείτε επίσης