Σημαντικές ιατρικές δράσεις στη Μεσσηνία με πρωτοβουλία του Π. Χαλβατσιώτη

/

Δύο σημαντικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Μεσσήνιου καθηγητή της ιατρικής, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Η άσκηση είναι το φάρμακό σου» και το «Αθλητική Αριστεία».

Πρόκειται για δύο προγράμματα, τα οποία λειτουργούν με την αποκλειστική δωρεά και εποπτεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιούνται από τη Μονάδα Αθλητικής Αριστείας, κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Μονάδας Αθλητιατρικής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι δράσεις θα διεξαχθούν την Παρασκευή (21/12) και Σάββατο (22/12) στο Πνευματικό Κέντρο και συνδιοργανώνονται από το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το Δήμο Καλαμάτας, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ διενεργούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Αθλητική Αριστεία»

Η πρώτη δράση αφορά στην υποστήριξη αθλητών υψηλών επιδόσεων παιδικής και εφηβικής ηλικίας των αθλητικών συλλόγων της πόλης, με την επίσκεψη της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence). Αυτή αποτελεί ένα κέντρο υψηλού αθλητισμού που «ανήκει» στη Διεθνή Ένωση Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού (World Association of Sport Performance Centers, ASPC) και λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ημερίδα αυτή θα ελεγχθούν επιλεγμένοι αθλητές υψηλής απόδοσης, που έχουν ήδη προταθεί από τα σωματεία τους και συμμετέχουν σε Εθνικές Ομάδες όλων των αθλημάτων. Αυτά τα παιδιά, 34 τον αριθμό, που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδος, θα τύχουν εξατομικευμένης ιατρικής και επιστημονικής υποστήριξης. Παράλληλα, σε ανοιχτή παρουσίαση, προπονητές, υπεύθυνοι αθλητικών σωματείων, καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι τα φυτώρια των νέων ταλαντούχων παιδιών, αλλά και οι οικογένειές των αθλητών θα ενημερωθούν με συστάσεις εντατικοποίησης στην απόδοση, πρόληψης αλλά και οδηγίες γρήγορης αποθεραπείας τυχόν τραυματισμών.

«Η άσκηση είναι το Φάρμακό σου»

Η δεύτερη δράση αφορά το γενικό πληθυσμό και, μάλιστα, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός αφορά στη δράση «Η Άσκηση είναι το φάρμακό σου», με την οποία επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του κοινού για την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε ευπαθείς πληθυσμούς με χρόνιες παθήσεις, για την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση της καλής υγείας. Στόχος είναι να προσελκυσθούν ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά σύνδρομα, ανοϊκές διαταραχές και κακοήθειες, ώστε να ενημερωθούν για το πόσο σημαντική είναι ως συμπληρωματική θεραπεία η αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥ), άνοιξε ο δρόμος της συνταγογράφησης και μελλοντικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα. Η άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ και η έναρξη των σχετικών διαδικασιών για τη χώρα μας έχει σχεδιαστεί να γίνει, πρώτα από όλη την Ελλάδα, στην Καλαμάτα.
Στην ημερίδα αυτή, παράλληλα, θα μπορέσουν όσοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής το επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης – πιστοποίησης, αφού θα εκπαιδευτούν στις κατευθυντήριες οδηγίες μέσα από τα πρωτόκολλα άσκησης, καθώς και τις ειδικές συστάσεις και ιδιαιτερότητες ανά πάθηση.

Πρωτοβουλία Χαλβατσιώτη

Κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο οποίος είναι ο εμπνευστής των δράσεων, επεσήμανε πως πρόκειται για καινοτόμους δράσεις, που ξεκινούν από την Καλαμάτα σε πανελλαδικό επίπεδο, με κοινό παρονομαστή τη φυσική δραστηριότητα. Σημείωσε δε πως η η Μονάδα Αθλητικής Αριστείας για πρώτη φορά βγαίνει εκτός Αθήνας.

Το πρόγραμμα της δράσης «Αθλητική Αριστεία»

το πρόγραμμα της δράσης«Η Άσκηση είναι το φάρμακό σου»

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας η Τ. Κουζή – «Καλαμάτα τόπος ζωής» το όνομα του συνδυασμού

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο «Κύτταρο»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ