Εγκαίνια επί πληρωμή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με απόφαση του Παναγιώτη Νίκα

/

Βολές εναντίον του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για την πρωτοφανή απόφαση να επιβληθεί εισιτήριο σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, να επιβάλει εισιτήριο της τάξεως των 10 ευρώ σε εκδήλωση των εγκαινίων του Μεγάρου Χορού.Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Η είσοδος στη συναυλία θα γίνει με εισιτήριο, που θα στοιχίζει 10 ευρώ. Η διαχείριση των εισιτηρίων θα γίνει από την ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο και αυτά θα διατεθούν σε συγκεκριμένο χώρο στο Πνευματικό Κέντρο.

Ανακοίνωση Μάκαρη 

Ανακοίνωση για το εισιτήριο στην εκδήλωση των εγκαινίων του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης: «Η εντελώς άστοχη απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να ορίσει εισιτήριο 10 ευρώ στα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού οδηγεί σε αποκλεισμούς και σε αντιδράσεις εκ μέρους των συμπολιτών μας.

Και δικαίως διαμαρτύρονται οι δημότες καθώς το Μέγαρο Χορού κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκούς πόρους με σκοπό να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού για όλους τους κατοίκους της Καλαμάτας.

Ως γνωστόν κόστισε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το ΕΣΠΑ. Έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2009 αλλά λόγω σοβαρών κατασκευαστικών προβλημάτων ολοκληρώνεται το 2019.

Η πρότασή μας είναι να διοργανωθεί μια τελετή εγκαινίων ανοιχτή στο λαό. Συγκεκριμένα θα πρέπει – για λόγους συμβολισμού αλλά και για λόγους ουσίας- να τελεστούν τα εγκαίνια χωρίς εισιτήριο. Για λόγους αποφυγής συνωστισμού και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών θα πρέπει να διατεθούν δωρεάν προσκλήσεις με ανοιχτή και αντικειμενική διαδικασία μέσα από τον ιστότοπο του Δήμου.

Επίσης άμεσα θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι μείωσης του υψηλού κόστους λειτουργίας του Μεγάρου Χορού με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δυστυχώς δεν προβλέφθηκαν κατά την μακρόχρονη πορεία κατασκευής του.

Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας λόγω της μοναδικότητάς του οφείλει να αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθεί πολύπλευρα ως κέντρο πολιτισμού που θα εστιάζει όχι μόνο στο χορό, αλλά και στο θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν συνοδευτικές δραστηριότητες, όπως επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της Καλαμάτας».

Ανακοίνωση Αντωνόπουλου 

Ανακοίνωσή εξέδωσε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος: «Εγκαίνια με πληρωμή στο Μέγαρο της ματαιοδοξίας αποφάσισε η Δημοτική αρχή Καλαμάτας. Ο πολυχώρος του Μεγάρου χορού που ολοκληρώθηκε με εκατομμύρια ευρώ και πολλές θυσίες εγκαινιάζεται με επισημότητα την ημέρα της Υπαπαντής, που γιορτάζει η πόλη μας.  Θα ηταν απόλυτα δίκαιο και αναμενόμενο να ειναι προσκεκλημένοι μαζί με τους επισήμους στην γιορτή και οι δημότες, για τους οποίους στην ουσία κατασκευάσθηκε και λειτουργεί το πολύ όμορφο αλλά και δαπανηρό αυτό έργο. Με έκπληξη ανακοινώθηκε από το δήμαρχο ότι η γιορτή της συναυλίας των εγκαινίων θα έχει προσκλήσεις αλλά και εισιτήριο των 10 ευρώ. Πρώτη φορά στα χρονικά τελούνται εγκαίνια με εισιτήριο, την ίδια ώρα βέβαια που ο δήμος με απόφαση του, χρηματοδοτεί μέσω της ΦΑΡΙΣ την εκδήλωση της συναυλία με 27.500 ευρώ, με την όλη διοργάνωση να φθάνει στα 60.000ευρώ.

Θα περίμενε κανείς ότι στην τελετή που περίμενε η Καλαμάτα 15 χρόνια, θα υπήρχαν παραστάσεις δωρεάν, και εκθέσεις καλλιτεχνικές σε συνεργασία με την πολιτιστική επιχείρηση ΦΑΡΙΣ και τους οικοδεσπότες, ώστε να ξεναγηθούμε εμείς οι δημότες μικροί και μεγάλοι και να απολαύσουμε τις δυνατότητες και την μεγαλοπρέπεια του ακριβοπληρωμένου αυτού έργου. Ας μην λησμονούμε επίσης, ότι όλοι οι δημότες και μάλιστα δύο και τρεις φορές σε πολλές περιπτώσεις, συμβάλλουμε με το πολιτιστικό τέλος της ΔΕΥΑΚ στις εκδηλώσεις.

Με την πολιτική του εισιτηρίου την ημέρα των εγκαινίων δίνουμε το μήνυμα οτι ο πολιτισμός στην Καλαμάτα και το Μέγαρο χορού είναι είτε για τούς λίγους, είτε για τους τυχερούς με τις προσκλήσεις».

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Κόκκινο» το ντέρμπι «αιωνίων»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κατρούγκαλος για τη συμφωνία των Πρεσπών: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ