«Έγκλημα» διαρκείας Νίκα στον Ταΰγετο – Από τις χαμένες ευκαιρίες στην απαξίωση

/

Οι τελευταίες καταστροφές στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αδιαφορίας του δήμου Καλαμάτας για τον ορεινό όγκο, τα χωριά του και τους κατοίκους του.

Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου καταδεικνύοντας εμφαντικά την πολύχρονη απουσία της δημοτικής αρχής στην περιοχή.

Φωτογραφίες από τις καταστροφές στο κάκιστο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου Καλαμάτας: 

Καμία παρέμβαση επί εποχής Νίκα

Στην ιστορία των τοπικών κοινοτήτων του Ταϋγέτου (Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Ελαιοχωρίου, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών), ο επί 13 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας θα γραφτεί ως «άφαντος». Ο χαρακτηρισμός δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, καθώς επί Νίκα όχι μόνο ο Ταΰγετος δεν γνώρισε ανάπτυξη, αλλά καθηλώθηκε και κατρακύλησε στην απαξίωση, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όπου συνολικά η φωτιά κατέστρεψε 140.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Εκείνη την εποχή, που υπήρχαν ακόμα οικονομικές δυνατότητες, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον ορεινό όγκο, καθώς ο νεοεκλεγείς τότε Παναγιώτης Νίκας ούτε σχεδίασε, ούτε υλοποίησε πολιτικές αναγέννησης του καμένου βουνού. Και όχι μόνο αυτό. Με την πάροδο των ετών, έγινε σαφές ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν έχει κανένα όραμα για μια περιοχή, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει σπουδαίο αναπτυξιακό ρόλο. Ο κ. Νίκας «κρύφτηκε» πίσω από την αδιαφορία των κυβερνήσεων και ποτέ δεν συνέταξε, δεν παρουσίασε, δεν διεκδίκησε ένα συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο, που θα του επιτρέψει να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πόλο.

Την ίδια στιγμή, η διαχρονική απραξία του Π. Νίκα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή μερικών εκατοντάδων δημοτών της Καλαμάτας, οι οποίοι παραμένουν στα χωριά του Ταϋγέτου και παρά τις αντίξοες συνθήκες παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις περιοχές τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κατάφερε να απαξιώσει μέχρι και το Τουριστικό του Ταϋγέτου, το οποίο είναι δημοτική περιουσία και ήταν σημείο αναφοράς στον ορεινό όγκο: 

Ο σκουπιδότοπος

Ωστόσο, η δημαρχοντεία Νίκα δεν άφησε μόνη κληρονομιά την «απραξία». Μια σημαντική κληρονομιά που …κληροδοτεί ο Π. Νίκας στους κατοίκους του Ταϋγέτου είναι η χωματερή της Μαραθόλακκας. Το συγκεκριμένο …έργο, το οποίο έχει υποβαθμίσει πολλαπλά τον Ταΰγετο και ευρύτερα την Καλαμάτα, αποτελεί τη μόνη παρακαταθήκη του Π. Νίκα στον ορεινό όγκο.

Η μόνη …κληρονομιά που αφήνει στον Ταΰγετο ο δήμος Καλαμάτας είναι η χωματερή: 

Η ελπίδα αναστροφής

Παρά τη μακροχρόνια και εγκληματική απουσία του δήμου Καλαμάτας από τον Ταύγετο, υπάρχουν ελπίδες ότι η εικόνα μπορεί να αναστραφεί. Σε αυτό συνηγορούν δύο σημαντικές συγκυρίες: Η πρώτη αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με 3.000.000 ευρώ την αποκατάσταση της παλαιάς Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης και με ακόμα 3.000.000 ευρώ το υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής. Η δεύτερη συγκυρία, η οποία είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική από την πρώτη, είναι ότι αποχωρεί από την καρέκλα του δημάρχου Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Νίκας. Πλέον, η ελπίδα όλων, μα κυρίως των κατοίκων του Ταϋγέτου, είναι ο επόμενος δήμαρχος Καλαμάτας να αντιληφθεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ζωντανέψουν τον Ταύγετο και τα χωριά του.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επίθεση Νικολάκου σε Νίκα: Είναι πρόκληση να παραμένει δήμαρχος Καλαμάτας (video)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρόταση για 7 νέα τμήματα με τη συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης: Κάλεσμα για «δημιουργική σύνθεση» και «συστράτευση» απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Την υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης,