Προεκλογικό σόου Νίκα με φόντο τις καταστροφές στον Ταΰγετο

/

Τηλεοπτικές κορώνες του Παναγιώτη Νίκα αντί απαντήσεων. Ούτε μια συγνώμη στους κατοίκους του Ταϋγέτου. Σφοδρή επίθεση στην περιφέρεια Πελοποννήσου. «Άδειασμα» των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. «Ευχαριστώ» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε προεκλογικό σόου μετέτρεψε τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν τα χωριά του Ταϋγέτου. Ωστόσο, η σκηνοθεσία δεν εξελίχθηκε όπως είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα το σόου του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας να μετατραπεί σε με κωμωδία, με φόντο, δυστυχώς, την καταστροφή και την απαξίωση του Ταϋγέτου. 

Οι αντιφάσεις

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, προσπαθώντας να αποδράσει από τις ευθύνες του, επιχείρησε από τη μια να υποβιβάσει τις ζημιές που υπέστησαν υποδομές που ανήκουν στο δήμο Καλαμάτας, ενώ, την ίδια στιγμή, επιχείρησε να διογκώσει τις ευθύνες της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίκας έφτασε να υποστηρίξει ότι οι καταστροφές που υπέστη το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιοχής οφείλονται σε «κατολισθήσεις και καταπτώσεις», σε φυσικό φαινόμενο δηλαδή, ενώ, μιλώντας για τις καταστροφές της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το δημοτικό οδικό δίκτυο, μίλησε για «κατασκευαστικό λάθος» και όχι για γεωλογικό φαινόμενο!

Εκτός σχεδιασμού σοβαρά έργα

Η συνέντευξη Νίκα, επίσης, είχε, εκτός από λογικά οξύμωρα, αρκετό κυνισμό. Ο δήμαρχος Καλαμάτας ομολόγησε ότι στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ο οποίος αφορά τα 3.000.000 ευρώ που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την περιοχή, δεν προβλέπονται σοβαρά έργα υποδομής στο δημοτικό οδικό δίκτυο της, αλλά ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις! Μάλιστα, ο κ. Νίκας συμπλήρωσε ότι για να γίνουν σοβαρά έργα υποδομών χρειάζονται επιπλέον 500.000 ευρώ,  τα οποία θα προέλθουν είτε από τα υπόλοιπα των εκπτώσεων του διαγωνισμού των 3.000.000 ευρώ, είτε από τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Καλαμάτας. Ωστόσο, ακόμα και αν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία αύριο, θα χρειαστούν πολλοί μήνες προκειμένου να αρχίσουν τα έργα, καθώς, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Νίκας, οι σχετικές διαδικασίες διαρκούν έως και δύο χρόνια. 

Η ανάπτυξη

Το «μενού» του σόου Νίκα είχε και «ολίγον» από μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης. Στο συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, κ. Νίκας ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς όχι απλά δεν απολογήθηκε για τη διαχρονική απουσία και απραξία της δημοτικής αρχής από τον Ταΰγετο, αλλά επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας το πρωτοφανές «ο δήμαρχος δεν είναι για την ανάπτυξη»! Μάλιστα, ο κ. Νίκας κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για το γεγονός ότι δεν έχει εντάξει την περιοχή του Ταϋγέτου σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως τη Μάνη. Εξήγησε, δε, ότι η ανάπτυξη στον Ταΰγετο δεν έχει έρθει επειδή δεν επιδοτούνται επιχειρήσεις και όχι γιατί ο δήμος Καλαμάτας δεν έχει καταθέσει ποτέ συνολικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής και δεν έχει ζητήσει την παραμικρή συνδρομή ή βοήθεια από την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το άδειασμα στις κυβερνήσεις της ΝΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου της ΝΔ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ουσιαστικά, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ , με την αναφορά του αυτή, «αδειάζει» τις κυβερνήσεις της ΝΔ (Καραμανλή και Σαμαρά). Αντιθέτως, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Νέας Δημοκρατίας αποθέωσε πολλάκις την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτση και το υπουργείο Εσωτερικών.

«Κρυφές» επισκέψεις στα χωριά

Τέλος, ο κ. Νίκας ερωτήθηκε και για το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο πλευρό των κατοίκων του Tαϋγέτου. Ο κ. Νίκας διέψευσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί στην περιοχή, καθώς σημείωσε ότι την έχει επισκεφθεί χωρίς τη συνοδεία των ΜΜΕ. Μάλιστα, ο κ. Νίκας εμφανίστηκε κατά των πολιτικών που προστρέχουν στους πολίτες, κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών, σημειώνοντας ότι δυσχεραίνουν το έργο των αρχών! 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Μπασακίδης και Ντίντα έμπρακτα στο πλευρό του Θανάση Βασιλόπουλου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης: Επωάζουν κινδύνους τα «παιχνίδια» με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ