«Ασκήσεις ισορροπίας» στη Νέα Δημοκρατία εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ο πληθωρισμός «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές αναγκάζει τη ΝΔ να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Η εικόνα την περιφέρεια Πελοποννήσου και στους δήμους της Μεσσηνίας. Ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά.

Εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της καλείται να διατηρήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές βλέπει δεκάδες στελέχη της να ηγούνται ή να συμμετέχουν σε «ανταγωνιστικούς» συνδυασμούς.

Το εθνικό διακύβευμα

Πλέον, στη Νέα Δημοκρατία έχουν κατανοήσει ότι, προκειμένου να επιτύχουν το μεγάλο τους πολιτικό στόχο (νίκη στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές), η ενότητα είναι προαπαιτούμενο. Ως εκ τούτου, γνωρίζουν ότι κάθε εστία εσωστρέφειας μπορεί να προκαλέσει αποσυσπείρωση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον εθνικό στόχο της ΝΔ που δεν είναι άλλος παρά η νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Η εικόνα στη Μεσσηνία

Οι δήμοι της Μεσσηνίας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του επικίνδυνου κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Στο δήμο Καλαμάτας 3 συνδυασμοί έχουν αρχηγούς στελέχη της ΝΔ (Βασιλόπουλος, Οικονομάκου, Αλειφέρη). Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ «φλερτάρουν» ή και έχουν ενταχθεί ήδη σε άλλους συνδυασμούς, με αποτέλεσμα η διάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων να είναι εμφανής.

Στο δήμο Πύλου – Νέστορος, επίσης, η διάσπαση των δυνάμεων της ΝΔ είναι δεδομένη, καθώς ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, Δ. Καφαντάρης, έχει να αντιμετωπίσει τον Π. Καρβέλα και τον Δ. Βρεττάκο, οι οποίοι έχουν σαφείς αναφορές στη Νέα Δημοκρατία.

Το ίδιο συμβαίνει και στο δήμο Τριφυλίας όπου στην «γαλάζια» υποψηφιότητα του Π. Κατσίβελα (νυν δήμαρχος) έρχονται να προστεθούν οι υποψηφιότητες του Π. Τσίγγανου και της Χ. Παναγιωτοπούλου.

Διάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων σημειώνεται και στο δήμο Οιχαλίας, αλλά και στο δήμο Δυτικής Μάνης. Ο μόνος δήμος, στον οποίο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να νιώθει ασφάλεια, είναι αυτός του δήμου Μεσσήνης, καθώς η υποψηφιότητα του Γιώργου Αθανασόπουλου φαίνεται ότι συσπειρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της ΝΔ.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου

Χαμηλούς τόνους φαίνεται ότι επιχειρούν να κρατήσουν τα στελέχη της ΝΔ και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς έχει γίνει αντιληπτό και στους πιο δύσπιστους ότι η υποψηφιότητα Τατούλη έχει προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πλέον, αρκετούς μήνες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Νίκα, τα στελέχη της ΝΔ παραδέχονται ότι η υποψηφιότητα του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας ήταν μια αποτυχημένη επιλογή, η οποία δεν μπόρεσε να συσπειρώσει τις «γαλάζιες» δυνάμεις της Πελοποννήσου.

Έτσι, το αφήγημα του «μπλε Νίκα» και του «γαλάζιου Τατούλη» βρίσκεται στα χείλη όλο και περισσότερων στελεχών της ΝΔ, τα οποία επιχειρούν έτσι να «μαζέψουν» την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Η στάση Σαμαρά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του Αντώνη Σαμαρά, τόσο στα τεκταινόμενα στους δήμους της Μεσσηνίας, όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ακολουθήσει την τακτική της «μη εμπλοκής». Πρόκειται για μια νέα τακτική του Αντώνη Σαμαρά και το μόνο που μένει να αποδειχθεί είναι αν είναι πρόσκαιρη ή αν σηματοδοτεί ευρύτερες αλλαγές στην αντιμετώπιση ζητημάτων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου από την πλευρά του. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Β. Τζαμουράνης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Ζυμώσεις στους συνδυασμούς – Στο προσκήνιο Μπούχαλης και Ηλιόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Επίθεση σε βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας από το προφίλ του Παναγιώτη Νίκα στο facebook – To επίμαχο screenshot και οι …απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένα screenshot, το οποίο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία της Μεσσηνίας, έχει προκαλέσει αίσθηση,

Νέα επίθεση Νίκα στην κυβέρνηση: «Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα νοσοκομεία μας – Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κάτω από τον μέσο όρο»

Μια ακόμα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Αυτή τη φορά αφορμή