Δήμος Καλαμάτας: Στο «μικροσκόπιο» η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις»

Ώρα απολογισμού για τα πεπραγμένα της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Καλαμάτας, η οποία διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημοτικού χρήματος. Στο μικροσκόπιο οι αποφάσεις. Ερωτήματα για τις διαδικασίες. Σιωπούν αντιπολιτεύσεις και υποψήφιοι δήμαρχοι. 

Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια (ΦΕΚ σύστασης το 2008), από τότε που η «Φάρις» λειτουργεί ως επίσημος φορέας της πολιτικής του δήμου Καλαμάτας στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κατάρτισης και της προώθησης της απασχόλησης.

Η Ιστορία και οι σκοποί

Η «Φάρις» εμφανίστηκε στο δήμο Καλαμάτας ως συνέχεια (αποτέλεσμα συγχώνευσης) τριών δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΑΚ, ΔΕΤΑΚ, ΔΗΠΕΘΕΚ), καθώς και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση έχει ως σκοπό, όπως σημειώνεται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του δήμου Καλαμάτας, την «οργάνωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών, που είναι συναφείς ή συνδέονται με τις αρμοδιότητες που ασκεί ο Δήμος και που αναφέρονται στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση». Συγκεκριμένα η «Φάρις» υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Διεθνούς Κέντρου Χορού (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ), του οποίου κορυφαία δραστηριότητα είναι η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Επίσης, υποστηρίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, της Σχολής Χορού, του Εικαστικού Εργαστηρίου, του Δημοτικού Θεάτρου κλπ.

Παράλληλα, η «Φάρις» εμπλέκεται στη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εικαστικών εκθέσεων και άλλων θεματικών εκδηλώσεων κλπ.

Ο απολογισμός και τα ερωτήματα

Παρότι έχουν περάσει 10 χρόνια από τη λειτουργία της «Φάρις» συνολικός απολογισμός πεπραγμένων δεν έχει γίνει από τη δημοτική αρχή που την επέβαλε, αλλά και είχε την ευθύνη της λειτουργίας της όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι, ερωτήματα που αφορούν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και πρακτικές που σχετίζονται με απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ παραμένουν αναπάντητα, καθώς ούτε οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης απαντήσεων.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Fake δημοσκοπήσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής: «Βγαίνει μπροστά» η νέα γενιά της Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ