Αναμέτρηση μέχρις εσχάτων για την επικράτηση στο δήμο Καλαμάτας – Τα φαβορί και οι συμμαχίες

/

Οι 12 υποψήφιοι δήμαρχοι της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας στο «κυνήγι» του σταυρού. Τα «φαβορί», τα «ερωτηματικά» και οι «ρυθμιστές». Οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες για τη δεύτερη Κυριακή. 

Σε δύσκολο σταυρόλεξο έχει μετατραπεί η υπόθεση της εκλογής νέου δημάρχου Καλαμάτας, καθώς ο πληθωρισμός υποψηφιοτήτων δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει για τις επερχόμενες εκλογές στο δήμο Καλαμάτας είναι ότι ο επόμενος δήμαρχος θα εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή.

Τα φαβορί

Ως «φαβορί» για την πρώτη θέση, στον πρώτο γύρο, εμφανίζεται ο Θανάσης Βασλιόπουλος. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Βασιλόπουλος καταφέρνει να συσπειρώσει σημαντικές δυνάμεις, ικανές να του δώσουν την πρωτιά.

Το ζήτημα της δεύτερης θέσης φαίνεται ότι παραμένει «ανοιχτό», καθώς η θέση έχει πολλούς «μνηστήρες». Συγκεκριμένα, αρχικά η μάχη φαίνεται ότι δίνεται μεταξύ του Βασίλη Κοσμόπουλου και του Βασίλη Τζαμουράνη. Ωστόσο, ικανές να κάνουν την έκπληξη είναι οι υποψηφιότητες της Μαρίας Οικονομάκου, του Μανώλη Μάκαρη ή της Τόνιας Κουζή, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των συνδυασμών θα είναι εξαιρετικά μικρές. Ερωτηματικό, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, αποτελούν οι υποψηφιότητες της Ελένης Αλειφέρη και του Δημήτρη Κουκούτση, καθώς οι εκτιμήσεις για το τελικό «πλασάρισμά» τους είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Στις πιο πίσω θέσεις αναμένεται να καταταχθούν οι συνδυασμοί των Μιχάλη Αντωνόπουλου, Νίκου Αλεξανδρόπουλου και Παναγιώτη Αλούπη, ενώ ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Δημήτρης Οικονομάκος, αναμένεται να συγκεντρώσει τις παραδοσιακές δυνάμεις του τοπικού ΚΚΕ.

Οι συμμαχίες

Ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα κρίνει την τελική έκβαση των εκλογών στο δήμο Καλαμάτας, αποτελεί το θέμα των συμμαχιών, ιδίως αυτών που θα συγκροτηθούν ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.

Στην πλευρά της συντηρητικής παράταξης (Βασιλόπουλος, Οικονομάκου, Αλειφέρη) γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, προκειμένου οι πόρτες ενδεχόμενης συνεργασίας να είναι ανοιχτές. Ωστόσο, με μια σκληρή μάχη να προηγείται, αυτή της πρώτης Κυριακής, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η …ανακωχή θα παραμείνει μέχρι τέλους.

Από την άλλη πλευρά, στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκληση δυνάμεων. Πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι σημαντικά τμήματα από τους ψηφοφόρους των Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Κουζή και Μάκαρη, θα συνταχθούν με όποιον από τους παραπάνω περάσει στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή η εκτίμηση είναι περισσότερο εικασία.

Τέλος, κρίσιμο ζήτημα, θα αποτελέσει και η στάση στο δεύτερο γύρο των άλλων υποψήφιων, καθώς συνολικά αναμένεται να συγκεντρώσουν ένα κρίσιμο ποσοστό. Επίσης ερωτηματικό αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Κουκούτσης, αν και εφόσον μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η «μοναχική» πορεία του Δ. Οικονομάκου, όπως παραδοσιακά κάνει το ΚΚΕ.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα Δημοκρατία: Κανένας σίγουρος για το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας πλην του Αντώνη Σαμαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: «Αιμορραγεί» ο Καφαντάρης – Ολοταχώς για το δεύτερο γύρο ο Κανάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ