Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Στο θέμα του κατοχικού δάνειου, ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ξεκαθάρισε όμως πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα. Όπως είπε η ΝΔ θα υπερψηφίσει το υπερκομματικό κείμενο που ετοίμασε το προεδρείο, και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι αν και το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή το 2016 η κυβέρνηση επέλεξε να το συζητήσει λίγο πριν τις εκλογές κατηγορώντας την πως επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και επισημαίνοντας πως η ΝΔ ως κυβέρνηση χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπήρξε καταγραφή όλου του υλικού και αργότερα συντάχθηκε έκθεση προς το ΥΠΕΞ, η οποία τον Απρίλιο του 2013 διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο το Κράτους. Προσέθεσε πως στις αρχές του 2014 και μετά από νέο αίτημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπάρξει ποσοτικός προσδιορισμός των αξιώσεων συστάθηκε νέα επιτροπή και το πλήρες πόρισμα υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα και είναι έργο της ΝΔ» είπε για να προσθέσει πως και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η ΝΔ ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα, καθώς τον Μάρτιο του 2014 αποφασίστηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Τζαβάρα, μια επιτροπή -όπως είπε- που συνεδρίασε επανειλημμένα, συναντήθηκε με φορείς, μελέτησε το υλικό ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρξει και μια επικοινωνιακή προώθηση του θέματος. «Η επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της για τους γνωστούς λόγους. Τα συμπεράσματα όμως είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που υπάρχουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια, τις θεατρικές κινήσεις και την επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απουσίαζε τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια αυτή. «Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει. Είναι η τελευταία πρωτοβουλία» είπε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση «ξέχασε τους παλικαρισμούς». «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα» ανέφερε υπενθυμίζοντας τα όσα είχε δηλώσει δημόσια για το θέμα στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. «Ο ίδιος ο Τσίπρας που στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς και λεονταρισμούς τί είχε να πει στη Μέρκελ όταν συναντήθηκαν; Είπε “η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι καινούργιο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Το θέμα είναι διμερές και έχει πρωτίστως ηθική αξία”. Εσείς ξεσπαθώνατε ως αντιπολίτευση να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση λέτε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν έχει οικονομικό αντίκτυπο;» τόνισε συνεχίζοντας την κριτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, λέγοντας πως «η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των κρατών ήταν η βαθιά πίστη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Το πείραμα, μιας συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών ήταν απολύτως επιτυχημένο. Όλοι στενοχωρηθήκαμε όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι μαζί μας. Πλέον το χρέος περνά στη δική μας γενιά. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή- και καλούμαστε και εμείς να γράψουμε τη δική μας ιστορία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή:ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε νικητής στην Κωνσταντινούπολη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τσίπρας: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακροδεξιά να διχάσει ξανά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ