Αποκαλυπτική ερώτηση Χαρίτση σε Βορίδη για το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης

/

Άκρως αποκαλυπτική είναι η ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης.

Στην ερώτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός του ότι διαπιστώνεται καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου, αποτυπώνεται και η αλήθεια για την πορεία του εν λόγω έργου, το οποίο έχει κακοποιηθεί από τερατώδη ψέματα, τα οποία ειπώθηκαν κυρίως την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, από την ερώτηση του κ. Χαρίτση προκύπτει ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με επιλέξιμη δαπάνη που ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης στην ερώτησή του τονίζει ότι η ένταξη του έργου έγινε εφικτή μετά από προσπάθειες του δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των τότε πολιτικών ηγεσιών τους, βάζοντας τέλος στα ψέματα, που είχαν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χαρίτση:

«Η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφύγιου Μαραθούπολης συνιστά διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 25 χρόνια, από την καταστροφή του το 1994. Το έργο στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού στο καταφύγιο, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τριφυλίας.

Μετά από προσπάθειες των δημοτικών αρχών του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων, του Δήμου Τριφυλίας,  της Π. Ε. Πελλοπονήσου, και υπό τον κοινό σχεδιασμό των Υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τελικώς το έργο εντάχθηκε στις 27-6-2019 στο ΕΣΠΑ (με την πράξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗΣ” στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020” με επιλέξιμη δαπάνη 5.388.581 ευρώ).

Αν και έχουν παρέλθει ήδη 4 μήνες από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, παρατηρείται στασιμότητα στην δημοπράτησή του, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το Εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας έπρεπε να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.

Δεδομένου ότι είναι πολύ σημαντικό η δημοπράτηση να γίνει άμεσα, ώστε οι εργασίες να προχωρήσουν την άνοιξη με ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, αφού το έργο πραγματοποιείται σε θαλάσσια περιοχή,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

-Πού οφείλεται η στασιμότητα στην διαδικασία δημοπράτησης του έργου; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση έναρξη του σχετικού διαγωνισμού, ώστε να μην χαθούν τα διαθέσιμα κονδύλια;».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο …γρήγορος Παναγιώτης Νίκας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τσίπρας: Δεν μου επιτρέπεται να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές αντιδράσεις και στη Μεσσηνία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: Για «σκοτεινές πρακτικές» μιλάει ο Μενέλαος Γερονικολός – Για «μεθόδους παρακράτους» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Αντιδράσεις στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στη Μεσσηνία προκαλούν όσα εξελίσσονται και έχουν