Φωτογραφία αρχείου. EPA/MARIO LOPEZ

Οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δίνουν ώθηση στις αγορές

Σε υψηλό 21 μηνών ανήλθαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα εν μέσω ελπίδων ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν σύντομα να βάλουν τέλος στον καταστροφικό εμπορικό πόλεμο καθως και ενδείξεων ότι ο κόσμος μπορεί ακόμα να αποφύγει μια οικονομική ύφεση.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον έκαναν λόγο την Παρασκευή για πρόοδο στις συνομιλίες που στόχο έχουν τη διευθέτηση της εμπορικής διαμάχης που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει κατ’ επανάληψη συνταράξει τις χρηματοοικονομικές αγορές, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί αυτό τον μήνα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018, με βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες να ακολουθούν ανοδικά την Ασία.

Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,6%, με τον γενικό δείκτη στη Φρανκφούρτη, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εμπόριο, να καταγράφει άνοδο 0,8% στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Ο τόνος αισιοδοξίας εξαπλώθηκε και στις αγορές συναλλάγματος, με το κινεζικό γιουάν να ενισχύεται σε υψηλό 12 εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν στην «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ελπίζει ότι θα υπογράψει μια συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η ημερομηνία-κλειδί είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές, από παιχνίδια έως ηλεκτρονικά. Η αποτροπή αυτών των δασμών είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, με τον Τραμπ ιδιαίτερα να φαίνεται ότι θέλει να δρέψει τα οφέλη από την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Θα είναι μια βολική απόφαση για τον πρόεδρο Τραμπ να επιτρέψει την υπογραφή της φάσης 1», δήλωσε η Αλέζια Μπεράρντι, οικονομολόγος στην Amundi. «Είναι εύκολος στόχος και είναι πολύ πιθανός». Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε ότι η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο ζήτημα και να περιπλέξει τις συνομιλίες την επόμενη χρονιά.

Νωρίτερα, το θετικό κλίμα για το εμπόριο οδήγησε σε άλμα τις μετοχές στην Ασία, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να ενισχύεται κατά 1,2%.

Πηγή:ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γεννηματά: Εξυγίανση των τραπεζών δεν σημαίνει μαζικοί πλειστηριασμοί ούτε υπέρογκες χρεώσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βούτσιτς: Η Σερβία έτοιμη για συμβιβασμό στο Κόσοβο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΕΘΝΗ