Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς.
Ο κ. Μαντάς στην ερώτηση του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στις ημέρες μας έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα προβληματικό και αμφιλεγόμενο πλαίσιο που αφορά στην ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκδόθηκε η Απόφαση 3247/137259/6-12-2016 (ΦΕΚ 4044/Β/16.12.2016) με την οποία εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ο όρος «Kalamata», ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon» (μαζί με τις ονομασίες «Kalamatiani», «Tsigkeli» και «Aetonychi»). Πολύ σύντομα όμως και μετά από έντονες αντιδράσεις κατά της απόφασης, αλλά και το ενδεχόμενο οργάνωσης κινητοποιήσεων, η Απόφαση αυτή ουσιαστικά αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε σχεδόν άμεσα από την 3401/144590/22-12-2016 (ΦΕΚ 4460/Β/30.12.2016), με την οποία αφαιρέθηκε ο όρος «Kalamata» από τα συνώνυμα της ποικιλίας «Kalamon».
Η κατάσταση φάνηκε ότι θα οδηγούνταν σε εξομάλυνση και πολλοί πίστεψαν ότι η απόπειρα εξίσωσης των προϊόντων ΠΟΠ με αυτά της απλής ποικιλίας, είχε οριστικά ματαιωθεί. Δυστυχώς όμως οι ελπίδες διαψεύστηκαν και περίπου 14 μήνες αργότερα, χωρίς καμιά προειδοποίηση και εντελώς αιφνιδιαστικά, τα δεδομένα άλλαξαν ξανά. Τον Φεβρουάριο του 2018, με μια αποσπασματική απόφαση, την Υπουργική Απόφαση 331/20735 (ΦΕΚ 648/Β/26.2.2018), γνωστή και ως απόφαση Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε μια «φωτογραφική» αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών, με μοναδική τροποποίηση την επανένταξη του όρου «Kalamata» στα συνώνυμα της ποικιλίας. Με τον τρόπο αυτό, ο όρος «Kalamata» ο οποίος ήταν μέχρι τότε αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έχασε τη μοναδικότητά του. Ταυτόχρονα κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται, ουσιαστικά εξισώθηκε στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ, και κάθε «Ελιά Καλαμών» έγινε «Ελιά Καλαμάτας», καταργώντας έτσι στην πράξη την προστασία του ονόματος που μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε.
Είναι φανερό ότι η απόφαση Αποστόλου αποτέλεσε μια έμμεση αλλά αποτελεσματική μέθοδο παράκαμψης των ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών που οφείλουν να πληρούν τα προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την εκμετάλλευση της ιδιαίτερης θέσης στην αγορά που κατείχε μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ελιά Καλαμάτας ως ένα ΠΟΠ προϊόν, ενώ παράλληλα υπονομεύθηκαν και καταστρατηγήθηκαν βασικές αρχές του σχετικού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και ειδικά ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1151/12 Άρθρο 13.2, όπου ορίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι «οι προστατευόμενες ονομασίες δεν δύναται να μεταπέσουν σε κοινές».
Καταλήγοντας ο κ. Μαντάς ζητά από τον κ. Λιβανό να απαντήσει αν «συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η μετατροπή του ενωσιακά προστατευόμενου όρου «Kalamata» σε γενικό όρο, ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon», γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012, άρθρο 13.2 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 637/2009, άρθρο 2.2
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας;
Με ποιους τρόπους θωρακίζονται τα προστατευόμενα ελληνικά τοπικά προϊόντα, όπως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, από την πιθανή κατάχρηση των ονομάτων τους, εφόσον η ιδιαίτερη ονομασία τους μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ονομασία ποικιλίας, ακολουθώντας την πρακτική της απόφασης Αποστόλου;».