831.000 ευρώ για την αξιοποίηση κτιρίου του δήμου Καλαμάτας

/

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση η αξιοποίηση του διόροφου κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας, ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα του δήμου Καλαμάτα, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο και μέχρι σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανακατασκευή του κτιρίου φτάνει τις 831.000 ευρώ. Αντικείμενο της μελέτης είναι η επισκευή και επαναλειτουργία του διώροφου κτιρίου συνολικής επιφανείας 335,00 τ.μ, που αναπτύσσεται σε δύο ίσης επιφανείας επίπεδα, προκειμένου να φιλοξενηθούν δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου. Στην πρώτη στάθμη ισογείου, προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει το βεστιάριο του Δημοτικού Θεάτρου. Κουστούμια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές θεατρικών κουστουμιών, (Ζιάκας – Χαρατσίδης – Μεντζικώφ – Ουβε Χαουζ – Βέττας – Παντελιδάκης – Κλαιρ Μπρέισγουελ, κ.λ.π).

Στο ισόγειο θα λειτουργήσει συγχρόνως και το θεατρικό εργαστήριο, με θεατροπαιχνίδια, θεατρικά σεμινάρια, πρόβες και ανάγνωση θεατρικών κειμένων. Θα κατασκευαστούν επίσης τουαλέτες, μια εκ των οποίων θα προορίζεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον όροφο του κτιρίου προτείνονται οι παρακάτω λειτουργίες: Γραφείο για τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Δημιουργία χώρου για το αρχείο του Δημοτικού Θεάτρου. Εγκατάσταση του Φροντιστηρίου του Θεάτρου, δηλαδή χώρος φύλαξης και συντήρησης αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται στις θεατρικές παραστάσεις. Επίσης διαμορφώνεται χώρος ραφής νέων κουστουμιών και μεταποίησης των υπαρχόντων για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων

Η ιστορία του κτιρίου

Το εν λόγω κτίριο αποτελούσε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλαμάτας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και στο ισόγειο λειτουργούσαν τα γραφεία της εταιρίας, ενώ στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή.

Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί το 1959 μετά την εξαγορά της εταιρείας από την ΔΕΗ και για 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ αντίστοιχα.

Το 1984 όμως, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κεραμοσκεπές κτίριο που βρίσκεται ανατολικά του εν θέματι κτίσματος, τμήμα και αυτό του πρώην εργοστάσιου που ήταν ιδιοκτησία του, για να στεγάσει την κεντρική σκηνή του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ).

Έτσι, μέσα σε σύντομο κυριολεκτικά χρονικό διάστημα 6 μηνών, το παλιό εργοστάσιο μεταμορφώθηκε από αποθήκη σε θέατρο, με ικανοποιητικές τεχνικές προδιαγραφές σκηνής και χωρητικότητας θεατών.

Το διώροφο όμως κτίριο των γραφείων δεν επισκευάστηκε ταυτόχρονα με το εργοστάσιο, γιατί εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμα ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιείτο από την τεχνική υπηρεσία της εν λόγω εταιρείας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από 2,70 έως και 2,80 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Νετανιάχου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ