Πανδημία – Οικονομική κρίση – Τοπική Οικονομία

Συμπληρώνεται ένας χρόνος που είμαστε εκτεθειμένοι στην πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της και δυστυχώς υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για το πιθανό τέλος αυτής της δοκιμασίας.

Η κυβέρνηση με σχέδιο βλέποντας και κάνοντας αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Όλα καλά μας λένε οι εκπρόσωποι της και όποιος διαμαρτύρεται δεν έχει δίκιο!

Ύφεση με διψήφια νούμερα και το 2020 και το 2021 και έλλειμα στο 14% του ΑΕΠ, με υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 9 δίς.

Μείωση του εργατικού εισοδήματος για το 56% των εργαζομένων που φθάνει στο 30% (στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως σε λιανεμπόριο και εστίαση σε δραματική κατάσταση. Μείωση τζίρου το 9μηνο του 2020 κατά 35 δις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής αποσπασματικών μέτρων που δυστυχώς δεν στοχεύουν στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα όποιος αναζητήσει στοιχεία για πόρους που οδηγήθηκαν στους λίγους ισχυρούς θα βρει 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις που πήραν 5,3 δις ευρώ και 450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνον 2,2 δις ευρώ και κυρίως από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και βέβαια οι τράπεζες χρηματοδοτούν τους λίγους μεγάλους πελάτες τους που αντί για χρήματα στην αγορά τα μετατρέπουν σε καταθέσεις. (Στοιχεία από την βουλή των Ελλήνων).

Στο ερώτημα: γιατί υπάρχουν τα οριζόντια μέτρα σε όλες τις περιοχές της χώρας ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής που ήταν και αναποτελεσματικά για την υγεία και είχαν ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία; Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί τοπικές οικονομίες με την όποια συμβολή τους στην οικονομία της χώρας, θα υπήρχαν ισχυρά κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για αυστηρή τήρηση των μέτρων σε περιοχές που η επιδημία δεν έχει εξαπλωθεί σε σημαντικό βαθμό (Μεσσηνία, Αρκαδία, Ρόδος κλπ).

Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι δυστυχώς πολλές μικρές επιχειρήσεις να μη υπάρχουν την επόμενη ημέρα!!! Αυτά τα τμήματα της αγοράς θα περάσουν πολύ εύκολα σε “άλλα χέρια”. Σε κεφάλαια (funds) που το μόνο που θα θέλουν είναι να πάρουν τα κέρδη τους από την απασχόληση των κεφαλαίων τους που θα αντικαταστήσουν επιχειρήσεις που θα κλείσουν σε κερδοφόρους τομείς της αγοράς.

Εμείς βέβαια ως μέλη των τοπικών κοινωνιών που θέλουμε να ζήσουν οι τοπικές οικονομίες του χωριού, της πόλης, του νομού, της περιφέρειας και εν τέλη της χώρας, τι κάνουμε;

Εάν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι κάθε ευρώ που φεύγει από την τοπική οικονομία μας, του δικού μας μικρού τόπου δεν ξαναγυρίζει πίσω, πιθανότατα δεν θα είχαν πάθει black out οι ταχυμεταφορές, δεν θα βλέπαμε τις ουρές σε επιχειρήσεις πολυεθνικών συμφερόντων. Θα προτιμούσαμε να αφήσουμε το ευρώ μας στην επιχείρηση της πόλης μας, του νομού μας δηλ. στον εν δυνάμει πελάτη μας ή αυριανό εργοδότη μας. Δηλαδή η αγοραστική συμπεριφορά μας θα πρέπει να στηρίζει την οικονομία του τόπου μας.

Μετά το 2022, το 2023 κλπ πολλά πράγματα στην αγορά θα είναι διαφορετικά. Πολλοί τομείς της οικονομίας εν μέσω πανδημίας θα έχουν περάσει σε άλλα χέρια. Θα έχει γίνει η κρίση “ευκαιρία”! Φυσικά για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Ας μην συμβάλλουμε λοιπόν ασυνείδητα με την αγοραστική συμπεριφορά μας σε αυτή την καταστροφική αλλαγή.

Και το πιο σημαντικό!!! Μην χρηματοδοτούμε με κεφάλαια τις πολυεθνικές που στόχο έχουν την διάλυση των τοπικών μας οικονομιών και τον πλουτισμό των ίδιων. Αγοράστε μετοχές της ΧΧΧΧ εταιρίας! Θα πλουτίσετε σε μια μέρα! Βλέπουμε στο διαδίκτυο, στις διαφημίσεις. Δηλαδή χρηματοδοτούμε αυτούς που θα απομυζούν αύριο την υπεραξία που θα παράγουν οι τοπικές οικονομίες! Και αν η κυβερνητική πολιτική συμβάλλει (ή δεν εμποδίζει) σε όλες αυτές τις αλλαγές στην αγορά στην κατεύθυνση της φιλελεύθερης οικονομίας, εμείς ως πολίτες μπορούμε να αντιδράσουμε. Και ατομική και συλλογική η ευθύνη μας. Το κάθε ευρώ μας να μένει στον τόπο μας. Για να στηρίζει τον αυριανό πελάτη μας, τον αυριανό εργοδότη μας! Και τέλος πάντων τον συμπολίτη μας!!!

Ανδριανοπουλος Δημητρης

 Γραμματέας ΝΕ ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις δηλώσεις περί παράλυσης νοσηλεύτριας μετά το εμβόλιο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση Βασιλόπουλου- Βορίδη: Στο επίκεντρο έργα του δήμου Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ